Δόρυ με δύο λόγχες

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Η ζωή είναι ήδη αλλιώς, και στις επιφάνειες και στα βάθη. Με πλατφόρμες λογισμικού διεκπεραιώνεται η καθημερινότητα των περισσοτέρων, εκατοντάδες πλατφόρμες, από την Google και το YouTube έως την Airbnb, από το Zoom και την Uber έως το market pass. Στα αφανή ύψη, οι τεχνολογικοί κολοσσοί ελέγχουν τα δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών, δηλαδή την παγκόσμια πληροφορία, πλάθοντας τις πολιτικές θέσεις και τις αγοραστικές τους συνήθειες και σωρεύοντας τόσο πλούτο, τόση ισχύ, τέτοια επιρροή στην παγκόσμια πολιτική, που δύσκολα ελέγχεται από τις υπάρχουσες ισχνές νομοθεσίες. Στα παρασκήνια, τρολ, μυστικές υπηρεσίες, κράτη παρεμβαίνουν ψηφιακά στα εσωτερικά άλλων χωρών, σαμποτάρουν υποδομές, επιτηρούν τις ζωές των ανθρώπων. Στο προσκήνιο εκβάλλει πακτωλός θαυμάτων, ανοίγονται δρόμοι πρωτοφανείς προς τη γνώση, την πληροφορία, τη δυνατότητα αστραπιαίων κινητοποιήσεων, ψηφιακής εξόδου από τα σύνορα απολυταρχικών κρατών, που με μέσα τεχνολογικά κρύβουν την αλήθεια και πνίγουν τη διαφωνία.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναδομεί όλους τους κλάδους, έρευνα, εκπαίδευση, υγεία, οικονομία, βιομηχανία, εργασία, επικοινωνία, κατασκευές, ενέργεια, ασφάλεια, μεταφορές, άμυνα, πρόγνωση, περιβάλλον, γεωργία, εξυπηρέτηση πολιτών, ψυχαγωγία… Και γεννά για το κοινό διαρκώς νέα προϊόντα, νέες μηχανές αναζήτησης και λύτες όλων των θεμάτων – το Bard, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google, ανταγωνιστής του ChatGPT, διατίθεται ήδη στα ελληνικά.

Το πέρασμα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εκκινεί ίσως το πιο συνταρακτικό επεισόδιο στην επίγεια Ιστορία. Εκθαμβωτικό και μαζί φοβιστικό. Οι συνομιλητές αλλάζουν. Μεταμορφώνεται η αρχιτεκτονική δεσμών, θεσμών, οργανωτικών δομών, τροποποιώντας βαθιά τις σχέσεις εξουσίας. Πάντα οι μεγάλες ιστορικές καμπές, οι επαναστάσεις, ταλάντευαν τους ανθρώπους από το γήτεμα στον τρόμο, ζωπύρωναν αντιστάσεις, συγκρούσεις, έφερναν αδιανόητες αλλαγές· μόνο που τώρα αυτές έχουν επιπτώσεις όχι τόσο επί του φυσικού περιβάλλοντος, όσο επί των ίδιων των ανθρώπων.

Ζούμε ήδη το πιο συνταρακτικό ίσως επεισόδιο της ανθρώπινης Ιστορίας, που μας αλλάζει.

Η ιδιωτική ζωή συρρικνώνεται. Ποτέ στο παρελθόν τόσο πολλοί άνθρωποι δεν ήταν υπό το βλέμμα τόσο πολλών ανθρώπων. Η δυνατότητα πρόσβασης στην ποιότητα της καθημερινότητας και στην εσωτερική ζωή των άλλων, την οποία οικειοθελώς ξεδιπλώνουν, φυτεύει ένα αίσθημα εξουσίας. Η ψυχολογία της έκθεσης και άρα της εξόδου από την ανωνυμία μαζί με εκείνη της παρακολούθησης των υπολοίπων τείνουν να καθορίσουν τις βασικές μας παρορμήσεις. Ωθούμαστε να ταξινομηθούμε σε φυλές, που ελαττώνουν την επαφή με πρεσβευτές αντίθετων απόψεων και καταλήγουμε σε ομαδικές τοποθετήσεις που ενδέχεται να πλήξουν την απαραίτητη για τη δημοκρατία συνεργασία, όπως και την εικόνα της πραγματικότητας, που θολώνει. Ομως ταυτόχρονα αναπτύσσουμε μια ισχυρή αίσθηση συλλογικότητας, που ανατρέπει παλιές ιεραρχίες.

Οι αλγόριθμοι εκτίθενται και στην ελεγεία και στο ανάθεμα, αφού και ευκολύνουν τα θαυμαστά ανθρώπινα αλληλοδιάδοχα άλματα, ξεγυμνώνουν το έγκλημα, αποδομούν την προπαγάνδα, αλλά και στεριώνουν προκατασκευασμένες αντιλήψεις, προκαταλήψεις, εκτρέφουν πλάνες και ανορθολογισμό, χειραγωγούν. Οπλίζουν τα χέρια των αυταρχικών κυβερνήσεων. Διαβόητα τα κινεζικά συστήματα ανίχνευσης των μειονοτικών Ουιγούρων στους πληθυσμούς της Σιντζιάνγκ – η Κίνα παράγει και εξάγει αθρόα σε δεκάδες χώρες κάμερες αναγνώρισης προσώπου και εξειδικευμένα συστήματα μαζικής επιτήρησης. Η τεχνολογία είναι εργαλείο. Μπορεί να σχεδιαστεί με τρόπους επωφελείς ή βλαπτικούς για το είδος. Δεν είναι πλάσμα, ένα υπερευφυές χειριστικό ον· είναι το εκθαμβωτικό δόρυ της προόδου. Οι εντυπωσιακές του ικανότητες, ευεργετικές και κακόβουλες, η ευελιξία του, είναι προϊόν έργων του ανθρώπου. Η μυθοποίησή του, το μυστήριο γύρω από τις δυνάμεις του, ανοίγει την πόρτα σε σκοτεινά λαγούμια.

Στο μεταξύ, όσο αναπαύουμε την αμφιθυμία μας στην προβολή της νέας εποχής, χτίζονται σιωπηλά οι νέες δομές ισχύος, τα νέα δίκτυα οργάνωσης, οι νέοι πυλώνες, οι νέες κοινές αφηγήσεις. Θα είναι οι κοινωνίες περισσότερο συνεκτικές; Η συνέργεια επιβάλλεται σε έναν ψηφιακό κόσμο με κολοσσιαία μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Θα είναι περισσότερο αυτοπροστατευμένες; Γαλουχημένες στην αξία των ιστορικών πλαισίων; Διότι χάνεται ο έλεγχος αν χαθεί το πλαίσιο της ψηφιακής πληροφορίας. Ενα είναι βέβαιο. Θα είναι και πάλι κοινωνίες της ακατάπαυστης πάλης ανάμεσα στο καλό και στο κακό ή, μάλλον, ανάμεσα στις επαυξημένες συγκλονιστικές δυνατότητές τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT