90 χρόνια πριν στην «Κ»…16 – 7 – 1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ: Εσήμανε η ώρα της γενικής εξόδου των κατοίκων της Βουδαπέστης προς την νησίδα της Αγίας Μαργαρίτας. Η έξοδος αυτή της θορυβώδους πρωτευούσης προς την ήρεμον και ολοπράσινον νησίδα αποτελεί τρόπον τινά το ετήσιον αλλά και παράδοξον μνημόσυνον της θυγατρός του βασιλέως Μπέλλο IV, η οποία απαρνηθείσα τα εγκόσμια απεσύρθη προ 300 ετών εις την ευλογημένην αυτήν νήσον, η οποία φέρει και το όνομα Αγία Μαργαρίτα, εις μνήμην της εξαγιασθείσης πριγκηπίσσης. Αλλοι καιροί όμως και άλλα ήθη! Σήμερον το προσκύνημα της Αγίας Μαργαρίτας αντικατεστάθη από τους χορευτικούς ρυθμούς της «Τζάοδας» και από τα ηδυπαθή βιολιά των Αθιγγάνων. Διότι εις την κατάφυτον νησίδα καταφεύγουν όλαι αι διασκεδάσεις και όλα τα θεάματα της ουγγρικής πρωτευούσης.

ΣΥΣΚΕΨΗ: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρούσβελτ, παρ’ όλην την απασχόλησίν του με τα μεγάλα οικονομικά και εξωτερικά προβλήματα, ευρήκε προ ημερών τον καιρόν όπως συγκαλέση ειδικήν σύσκεψιν διά την εξέτασιν ενός άλλου, εσωτερικού προβλήματος της χώρας. Πρόκειται περί της αναλήψεως μιας ευρείας και συντόνου επιθέσεως των κρατικών αρχών κατά της δράσεως των κακοποιών, η οποία παρουσιάζει ανησυχητικήν έκτασιν εις όλην την χώραν, αφ’ ης ιδίως αφηρέθη από τας χείρας των «γκάγκστερς» το μονοπώλιον των οινοπνευματωδών ποτών. Η απαγωγή του νεαρού Τζων Κόνελ, υιού ενός εκ των κυριωτέρων ηγετών του Δημοκρατικού κόμματος, ως και του εκ Σικάγου χρηματιστού Ιακώβ Φάκτορ, απετέλεσαν την αφορμήν της συγκλήσεως της συσκέψεως αυτής υπό του προέδρου Ρούσβελτ.

ΣΧΕΔΙΟ: Είναι ίσως η πρώτη φορά κατά την οποίαν Κυβέρνησις Ελληνική αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κοινωνικής υγιεινής και περιθάλψεως εν όλη αυτού τη ευρύτητι και πολυπλοκότητι. Ο αρμόδιος υπουργός της Προνοίας κατέληξεν εις ωρισμένα πορίσματα και εις εν μελετημένον σχέδιον πρακτικής εφαρμογής των προτεινομένων μέτρων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT