Απόδημοι: Αναζητώντας τον καλύτερό μας εαυτό

Απόδημοι: Αναζητώντας τον καλύτερό μας εαυτό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Η απόφαση της κυβέρνησης να διευκολύνει τη συμμετοχή όσων Ελλήνων του εξωτερικού έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν σε εθνικές εκλογές είναι σημαντικό βήμα. Εάν ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις Ελλήνων του εξωτερικού, ίσως βρεθούμε σε ιστορική στιγμή στην προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του ελληνισμού στις μάχες τού σήμερα και του αύριο. Οπου και αν οδηγήσει η ανεξήγητα σύντομη δημόσια διαβούλευση, η πρωτοβουλία αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δείξει εάν οι σημερινοί πολιτικοί μας διαθέτουν την τόλμη και τη φαντασία να οδηγήσουν τους Ελληνες πέρα από τις προκαταλήψεις και φοβίες του παρελθόντος ή εάν θα κυριαρχήσει ο φόβος του αγνώστου, η γνωστή καχυποψία που γεννούν τα μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα.

Γνωρίζοντας τη σημασία της στιγμής, μαζικές οργανώσεις και διακεκριμένοι Ελληνες του εξωτερικού κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για μια πιο λειτουργική και ουσιαστική σχέση μεταξύ όλων των Ελλήνων. «Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την άσκηση του δικαιώματος που μας παρέχει το Σύνταγμα. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παραθυράκια. Το μόνο που ζητάμε είναι να μπορούμε να ασκούμε αυτό το δικαίωμα, ψηφίζοντας από τον τόπο διαμονής μας. Οπως ακριβώς γίνεται με τους πολίτες πολλών άλλων χωρών. Οι Ελληνες του εξωτερικού ούτε είναι ούτε πρέπει να αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», έγραψε το Φόρουμ των προέδρων των δευτεροβάθμιων οργανισμών των ΗΠΑ σε ανοικτή επιστολή. Σε αυτήν ανταποκρίθηκαν Ελληνες από κάθε γωνιά της υφηλίου.

Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελ- λήνων στο εξωτερικό θα αποδείξει ότι όταν η Ελλάδα ενσωματώνει τη διασπορά στα σχέ- διά της, κερδίζει.

Στην επιστολή συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα για κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου, η οποία, εάν ήταν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, θα βοηθούσε πολλούς που σήμερα δυσκολεύονται να μεταβούν σε εκλογικά κέντρα (γέροι, άρρωστοι κ.ά.). Ο «Κόμβος – Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού» επισημαίνει σε δελτίο Τύπου ότι με την επιστολική ψήφο θα λύνονταν πολλά από τα προβλήματα που φάνηκαν με την προηγούμενη διαδικασία (με αποτέλεσμα την εγγραφή μόνο 25.000 Ελλήνων του εξωτερικού στις πρώτες εκλογές στις οποίες μπορούσαν να συμμετάσχουν). Ο «Κόμβος», που συμπεριλαμβάνει διακεκριμένους επιστήμονες και άλλες προσωπικότητες της διασποράς και της Ελλάδας, προτείνει ο αριθμός των εδρών που θα καλύπτονται από Ελληνες του εξωτερικού να αντιστοιχεί στον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων. Επίσης, προτείνει «να εξεταστεί εναλλακτικά η καθιέρωση αντιπροσώπευσης της κοινότητας των Ελλήνων του εξωτερικού στο ελληνικό Κοινοβούλιο». Να δοθεί στους ανθρώπους που διαμένουν στο εξωτερικό η «δυνατότητα να ψηφίζουν εξ αποστάσεως για την εκλογική περιφέρεια του τόπου καταγωγής τους». Ο «Κόμβος» σημειώνει επίσης (ελλείψει επιστολικής ψήφου) τρόπους να στηθούν εκλογικά κέντρα σε περιοχές όπου αρκετοί Ελληνες ζουν μακριά από ελληνική πρεσβεία ή προξενείο.

Εάν το ζήτημα δεν εμπλακεί στα γρανάζια της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης, η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό θα αποδείξει ότι όταν η Ελλάδα ενσωματώνει τη διασπορά στα σχέδιά της, κερδίζει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT