Ωραία ιδέα, αλλά…ανεφάρμοστη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ποιος δεν θα ήθελε η Ελλάδα και η Τουρκία, μέσα σε ένα κλίμα συνεννόησης, να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να συνεκμεταλλευθούν ό,τι είναι κρυμμένο στο Αιγαίο και στη Ν.Α. Μεσόγειο; Ακούγεται τόσο ειδυλλιακό όσο η παγκόσμια ειρήνη, η συναδέλφωση των λαών και η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά δυστυχώς στην πράξη η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη, καθώς σημαντικές διαφορές χωρίζουν τα δύο κράτη. Ακόμη και στην καταγραφή των διαφορών υπάρχει διαφωνία. Εμείς μπορεί να λέμε πως έχουμε μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Η Τουρκία υποστηρίζει πως υπάρχουν κι άλλες διαφορές. Και οι σχέσεις των δύο κρατών επιβαρύνονται και λόγω αυτής της «διαδικαστικού» τύπου διαφωνίας, πριν καν μπούμε στην ουσία του προβλήματος.

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι δύο χώρες έχουν ένα εντελώς διαφορετικό διεθνές status. Η πατρίδα μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη και είναι υπέρμαχος του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και της επίλυσης των διαφορών μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων από τη διεθνή κοινότητα.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, είναι μια αναθεωρητική δύναμη, οι ελίτ της πιστεύουν ότι η πατρίδα τους ασφυκτιά υπό τις διεθνείς συνθήκες που υπογράφτηκαν πριν από εκατό χρόνια και προσπαθεί να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση προβάλλοντας την ισχύ της.

Συνεπώς, για το διεθνές status της πατρίδας μας είναι μονόδρομος η συνεχής επίκληση της τήρησης των συνθηκών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, ακόμη κι αν γνωρίζει πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Είναι υποχρεωμένη να το κάνει και το κάνει. Είμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως το ταξίδι προς τη Χάγη είναι μια ουτοπία, διότι η υπογραφή του απαιτούμενου συνυποσχετικού έχει αξεπέραστες δυσκολίες. Επιπροσθέτως, η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί αυτή την προσφυγή, διότι στο Διεθνές Δικαστήριο θα καταπέσει το στρατηγικό της επιχείρημα πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς, έχει κάθε λόγο να υπονομεύει αφετηριακά τη σχετική διαδικασία. Αρα, για ποιον διάλογο ομιλεί ο πρωθυπουργός; Προφανώς λέει αυτά που πρέπει να πει, γιατί αυτά θέλει να ακούει η διεθνής κοινότητα και αυτό υπαγορεύει το διεθνές status της Ελλάδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT