Εχουμε πόλεμο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Παραμονές του πρώτου καύσωνα, ο Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε διυπουργική σύσκεψη στο γραφείο του. Προς τιμήν του, εκείνο το πρωί της 11ης Ιουλίου δεν είχε ανακυκλώσει τις συνήθεις τρομολαγνικές οιμωγές των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης· είχε κάνει έκκληση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπονται συμπεριφορές αμέλειας όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιάς». Μάλιστα, μία ημέρα νωρίτερα είχε προαναγγείλει από τον ΣΚΑΪ την αναπροσαρμογή του ύψους των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους πολίτες εκτελούν εργασίες καύσης κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Τα διοικητικά πρόστιμα, ανάλογα με την περίπτωση, ανέρχονται σε 200, 300, 500 ευρώ ή το πολύ σε 1.000 ευρώ. Τι κι αν η απόφασή σου να καπνίσεις το μελίσσι σου με 40 βαθμούς και ριπές 8 μποφόρ μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, να υπονομεύσει την καθημερινότητά τους σε βάθος δεκαετίας, να σκοτώσει ζώα; Θα πληρώσεις 300 ευρώ και ξεμπέρδεψες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, μια γυναίκα που ξέρει πολύ καλά από δασική φωτιά (έζησε από υπερβολικά κοντά το καταστροφικό πέρασμά της από το μαρτυρικό Μάτι πριν από πέντε καλοκαίρια) παρατήρησε οδηγώντας στη λεωφόρο Λαυρίου δύο μικρές εστίες στο απέναντι ρεύμα, πολύ κοντά στον δρόμο, και ένα πυροσβεστικό όχημα που μόλις κατέφθανε. Ηταν σίγουρη ότι κάποιος ασυνείδητος οδηγός θα είχε πετάξει το τσιγαράκι του στις παρυφές του δάσους, αλλά την καθησύχασε η έγκαιρη εμφάνιση της Πυροσβεστικής. Λίγη ώρα αργότερα θα άκουγε από το ραδιόφωνο τη συνέχεια.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες δεν το γνωρίζουν. Μάλλον φαίνεται να μην το γνωρίζει ούτε και η κυβέρνηση.

Ποτέ δεν θα μάθουμε πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στον Κουβαρά. Ηταν τσιγάρο; Κάτι άλλο; Αυτό που όμως ξέρουμε πολύ καλά είναι ότι, μόνο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, το 90% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια· ναι, από αυτή που αν σε πιάσουν στα πράσα θα πληρώσεις πρόστιμο 300 ευρώ… Βρισκόμαστε στο σημείο που οι εκκλήσεις του κ. Κικίλια για υπευθυνότητα των πολιτών και η εξαγγελία για αναπροσαρμογή των προστίμων θυμίζουν τις παιδικές σφεντόνες σε καιρό πολέμου. Οταν η χώρα προετοιμάζεται για μελτέμια ύστερα από παρατεταμένο καύσωνα (μελτέμια που παραδοσιακά χτυπάνε τα ανατολικά προσήνεμα, από τη Μαγνησία και κάτω, και κυρίως Εύβοια και Αττική), θα πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο.

Και αυτό δεν συμβαίνει. Θα πρέπει να απαγορεύεται η κυκλοφορία στα περαστικά δάση, να κάνει περιπολίες ο στρατός, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για να περάσει το σωστό μήνυμα στους πολίτες: κάθε καλοκαίρι, όταν η Πολιτική Προστασία δίνει βαθμό επικινδυνότητας 4 σε μία ή περισσότερες περιφέρειες, θα πρέπει να νιώθουμε στο πετσί μας ότι η χώρα βρίσκεται σε πολεμική επαγρύπνηση. Θα πρέπει να καεί και ο Λυκαβηττός για να το συνειδητοποιήσουμε;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT