Δύο τζογαδόροι στο τραπέζι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Με την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων από τον Εύξεινο Πόντο, οι τιμές σιτηρών άρχισαν να ανεβαίνουν πάλι, η Μόσχα κήρυξε εχθρικό όποιο πλοίο πλεύσει προς ή από ουκρανικό λιμάνι (ενώ αυτά δύσκολα ασφαλίζονται) και το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» της ρωσικής απόφασης.

Η Ρωσία απαιτεί την ικανοποίηση των όρων της συμφωνίας που συνυπέγραψε με την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ πριν από ένα χρόνο. Η Μόσχα λέει ότι οι κυρώσεις εμποδίζουν τις δικές της εξαγωγές και ότι πλούσιες χώρες –και όχι οι φτωχότερες– καρπώθηκαν τα οφέλη της συμφωνίας. Ζητεί επίσης την άρση των κυρώσεων εναντίον της ρωσικής τράπεζας αγροτικής ανάπτυξης και να επιτραπεί η προμήθεια αγροτικού εξοπλισμού. Με την απειλή διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, μπορεί να φαίνεται ότι η Ρωσία κρατάει όλα τα καλά χαρτιά. Ομως, ο εκβιασμός είναι υψηλού ρίσκου.

Εάν ο ΟΗΕ αποτύχει στην προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος ίσως ανακαλύψει κι αυτός την κυνική ευελιξία τού έως τώρα στενού συνεργάτη του, Ερντογάν. Βελτιώνοντας τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ κ.ά., στην προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις και στήριξη, ο Ερντογάν άρχισε να μειώνει τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας του από τον Πούτιν για χρήμα και ενέργεια. Εάν η διακοπή της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας προκαλέσει βλάβη στην Τουρκία, ίσως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. να μπορέσουν να πείσουν τον Ερντογάν να πάρει σαφέστερη θέση εναντίον του Πούτιν, να θέσει τέλος στις διευκολύνσεις που τον τελευταίο χρόνο αποτελούν οξυγόνο για τον Ρώσο πρόεδρο και η Τουρκία να εφαρμόσει και αυτή κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Οι συμφωνίες δεκάδων δισ. δολαρίων που η Τουρκία συνάπτει τελευταίως με αραβικές χώρες, καθώς και οι αρχές νέας προσέγγισης με τη Δύση, εγείρουν αυτή την πιθανότητα. Εάν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, ο Πούτιν και θα έχει στηρίξει τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, και θα του έχει δώσει την τέλεια ευκαιρία να απαγκιστρωθεί από αυτόν. Αυτές είναι εικασίες, αλλά οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT