H αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ. στο Αγιον Ορος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Η αστυνόμευση του Αγίου Ορους εκ του καταστατικού χάρτη του αποτελεί ευθύνη του ελληνικού κράτους και ασκείται από δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. με έδρα τις Καρυές, υπαγόμενη στον εκάστοτε πολιτικό διοικητή, που εκπροσωπεί την πολιτεία στη «δημοκρατία του μοναχισμού».

Το γιατί σε μια τέτοια κοινωνία με ανεκτίμητης αξίας κειμήλια –μη καταγεγραμμένα τα περισσότερα–, χιλιάδες κοσμικούς να μπαινοβγαίνουν καθημερινά για προσκύνημα, εκατοντάδες άλλους να δουλεύουν στα μοναστήρια, στις σκήτες και στα κελιά και κάποιους (αρκετούς) περίεργους τύπους που παριστάνουν τους μοναχούς, να είναι αναγκαία η παρουσία αστυνομίας, ισχυρής μάλιστα, φρονώ ότι δεν χρήζει περαιτέρω συζητήσεως.

Εως πρόσφατα τη φρούρηση της Αθωνικής Πολιτείας επωμιζόταν μια μικρή αστυνομική δύναμη, αμφιβόλου αποτελεσματικότητος – και εξηγώ γιατί. Το Αγιον Ορος ήταν για την εσωτερική λειτουργία της αστυνομίας «τόπος ανεπιθύμητων». Κάτι δηλαδή σαν τον Εβρο, παλαιότερα, για τη στρατιωτική θητεία.

Εστελναν («εξόριζαν») εκεί συνήθως μη αρεστούς στην εκάστοτε ηγεσία –αστυνομική και πολιτική– ενστόλους για να ασκήσουν καθήκοντα σε μια πολύπλοκη κοινωνία, τους κανόνες και τις ιδιαιτερότητες της οποίας αγνοούσαν πλήρως.

Απομονωμένοι σε κάποιους σταθμούς και φυλάκια του Αθω και βυθισμένοι σε ατέρμονη μοναξιά, εύκολα χειραγωγούνταν από ισχυρές προσωπικότητες ρασοφόρων, με κάποιους εξ αυτών μάλιστα να καταλήγουν να ενδυθούν και οι ίδιοι το ράσο. Με μια τέτοια διάτρητη θωράκιση και καθώς το εκτός συνόρων γεωπολιτικό ενδιαφέρον για την «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» –στο πλαίσιο στρατηγικών οραματισμών και μεταβολής θρησκευτικών ισορροπιών για την ευρύτερη περιοχή– εντείνεται, η πολιτεία φαίνεται ότι «ξύπνησε» και αποφάσισε να αναβαθμίσει σε αστυνομική διεύθυνση το Α.Τ. Καρυών, ενισχύοντας με προσωπικό και τεχνικά μέσα τη φρούρηση του Αγίου Ορους. Αργησε, αλλά κατάλαβε πως το «Περιβόλι της Παναγίας» παραδοσιακά δεν ελκύει, δυστυχώς, μόνο το θρησκευτικό ενδιαφέρον των ανά τον πλανήτη ορθοδόξων χριστιανών – η Ιστορία είναι διδακτική επ’ αυτού.

Φαίνεται όμως ότι σε κάποιους –εντός και εκτός Αθω– δεν άρεσε το γεγονός ότι θα σφίξουν τα λουριά της αστυνόμευσης. Και σε μια ενδιαφέρουσα αντίδραση, τέσσερις μοναχοί, ανήκοντες στην πτέρυγα των φανατικών ζηλωτών, που αρνούνται την πνευματική ηγεμονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να χαρακτηριστεί αντισυνταγματική η απόφαση για ίδρυση Αστυνομικής Διεύθυνσης. Η φημολογούμενη τοποθέτηση από την κυβέρνηση στη θέση του πολιτικού διοικητή απόστρατου ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ή του στρατού, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άσχετη με την όλη κινητικότητα στον Αθω. Οσο πλησιάζει η ώρα, τα νερά «θολώνουν» με την εμφάνιση ολοένα περισσότερων ονομάτων ενδιαφερομένων(;). Είναι αξιοπρόσεκτο…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT