49 χρόνια, καλά βαδίσαμε

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Κλείνουν 49 χρόνια ζωής της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας ή όπως είθισται να την αποκαλούμε, Μεταπολίτευση. Αν ορίσουμε τη Μεταπολίτευση ως τη διαδικασία μετάβασης από το δικτατορικό καθεστώς στη δημοκρατία, τότε αυτή η περίοδος τερματίζεται με την ψήφιση του Συντάγματος του 1975. Αν όμως διευρύνουμε τα κριτήρια, αν αναζητήσουμε τις σταθερές της Μεταπολίτευσης, τότε αυτή συνεχίζεται αδιαλείπτως επί 49 χρόνια.

Ολες οι εκλογές ήταν αδιάβλητες και γι’ αυτό ουδείς αμφισβήτησε ποτέ το κύρος τους. Είναι η πιο μακροχρόνια περίοδος πολιτικής ομαλότητας από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Ποιες είναι αυτές οι σταθερές; Πρώτον, το γεγονός ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα –μισός αιώνας παρά ένα χρόνο– δεν ζήσαμε ούτε μία συνταγματική κρίση, δεν συγκρούστηκαν ποτέ οι δύο κορυφαίοι θεσμοί, η Προεδρία της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό. Αυτό συνέβη διότι με την αναθεώρηση του 1986 το πολιτικό μας σύστημα έγινε πρωθυπουργοκεντρικό. Ολες τις εξουσίες τις έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός. Μεταξύ 1981-1985, αν και υπήρξαν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια τέτοια σύγκρουση, αυτή απετράπη χάρη στην ωριμότητα και στη σοφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεύτερη σταθερά της Μεταπολίτευσης: Ολες οι εκλογές που διεξήχθησαν ήταν αδιάβλητες και γι’ αυτό ουδείς αμφισβήτησε ποτέ το κύρος τους. Ακόμη και στην ιδιαίτερα πολωμένη δεκαετία του 1980, η εναλλαγή στην εξουσία έγινε ομαλά. Αν θεωρήσουμε αυτές τις δύο σταθερές ως τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, τότε αυτή συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας. Είναι η πιο μακροχρόνια περίοδος πολιτικής ομαλότητας από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Ακόμη και στα ταραγμένα χρόνια των μνημονίων, τότε που η πατρίδα μας βρέθηκε ελάχιστα βήματα πριν από την εκτροπή, λειτούργησαν οι ασφαλιστικές δικλίδες του πολιτεύματος που είχαν τοποθετηθεί όλα αυτά τα χρόνια.Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως η Μεταπολίτευση προέκυψε με μια οδυνηρή ρήξη, αποτέλεσε μια τομή στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Η μετάβαση από το δικτατορικό καθεστώς στη δημοκρατία μπορεί να ήταν ομαλή, ήταν συγχρόνως και μια ασυνέχεια. Μέσα στα 49 χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν υπήρξε καμία παρόμοια τομή, καμία ασυνέχεια. Οι εξελίξεις –ακόμη και οι πιο απρόβλεπτες– έγιναν μέσα από τις διαδικασίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και γι’ αυτό οι κραδασμοί που προκάλεσαν απορροφήθηκαν ανώδυνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT