90 χρόνια πριν στην «Κ»…23 – 7 – 1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

ΑΝΥΠΑΚΟΗ: Εκ Βομβάης αγγέλλεται ότι ο «προφήτης» Γκάντι, μετά την άρνησιν του αντιβασιλέως των Ινδιών όπως τον δεχθή εις ακρόασιν, ανεχώρησεν εκ Πούνα διά το Αχμεδαμπάδ, συνοδευόμενος από μερικούς εκ των οπαδών του. Ως εδήλωσε, προτίθεται να αποδείξη διά του παραδείγματός του «το δικαίωμα της ανυπακοής», το οποίον έχει κάθε άνθρωπος. Η δήλωσις, η οποία ερμηνεύεται ως επανάληψις του αγώνος της πολιτικής ανυπακοής των Ινδών εθνικιστών, θα έχη ως συνέπειαν την νέαν σύλληψίν του. Η αστυνομία έλαβε ήδη όλα τα μέτρα προς παρεμπόδισιν διαδηλώσεων ή διαταραχών της τάξεως κατά μήκος της διαδρομής την οποίαν θα ακολουθήση ο «μαχάτμα».

ΜΟΔΑ: Η φήμη των Αμερικανών ότι είνε παντού και πάντοτε πρακτικοί άνθρωποι δεν δικαιολογείται εις όλας τας περιστάσεις, ή τουλάχιστον δεν δικαιολογείται εις το κεφάλαιον της αμερικανικής μόδας. Πράγματι, αι κομψαί του Μαϊάμι καθιέρωσαν εφέτος ένα είδος ομβρελλών, αι οποίαι είνε κατασκευασμέναι όχι από ύφασμα, αλλά από ένα διαφανές λαδόπανον. Πώς αι διαφανείς αυταί ομβρέλλαι ημπορούν να θεωρηθούν ομβρέλλαι διά τον ήλιον, είνε ζήτημα το οποίον δεν ημπορεί να εξηγήσει κανείς, διότι αι βουλαί της Α.Μ. της Μόδας είνε ανεξερεύνητοι. Το γεγονός όμως είναι ότι αυτή η αμερικανική μόδα έχει φθάσει και εις την Ευρώπην, κατακλύσασα ήδη τας προθήκας των παρισινών καταστημάτων.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ: Χθες εφονεύθη εις ερημικόν μέρος μεταξύ του χωρίου Χιριτζαλάρ και του σταθμού Πρεντίνα-Αρντα της περιοχής Καρτζαλί ο τουρκικής καταγωγής αγροτικός βουλευτής Χουσεΐν Χατζηγκαλίμπωφ ενώ μετέβαινεν εις Ντιεβάλ ίνα επιβή της διερχομένης αμαξοστοιχίας. […] Οσον αφορά την πληροφορίαν καθ’ ην ο φονευθείς έπεσε θύμα της οργανώσεως των Βουλγάρων προσφύγων της Θράκης, αύτη διαψεύδεται κατηγορηματικώς ως απολύτως συκοφαντική, δηλούται δε αντιθέτως ότι ο Χατζηγκαλίμπωφ διετήρη φιλικάς σχέσεις μετά της εν λόγω οργανώσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT