Ας ανακαλύψουμε την Πορτογαλία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Το 2019, μετά την τραγωδία στο Μάτι, η επιτροπή Γκολντάμερ παρέδωσε το 150 σελίδων πόρισμά της στη Βουλή. Η ομάδα των Ελλήνων ειδικών, υπό τον Γερμανό καθηγητή, είχε προχωρήσει σε μια πλήρη καταγραφή των παθογενειών στη διαχείριση των δασών και την πυροπροστασία, καταλήγοντας σε ένα πλέγμα προτάσεων.

Η σημαντικότερη από τις προτάσεις της επιτροπής αφορούσε την ίδρυση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας – του Οργανισμού Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου (ΟΔΙΠΥ). Ο οργανισμός αυτός θα λειτουργούσε επιτελικά και συνεργατικά με τους άλλους αρμόδιους φορείς, έχοντας ρόλο συμβουλευτικό, συντονιστικό και επιτελικό σε θέματα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα και την αποστολή να σχεδιάζει και να παρακολουθεί το επιχειρησιακό έργο της διαχείρισης των πυρκαγιών.

Η επιτροπή προχώρησε και σε μια σειρά από επιμέρους προτάσεις, οι οποίες είχαν στόχο την αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων (είχαν καταγραφεί 45 εμπλεκόμενες υπηρεσίες!) και τη συνεργατική αξιοποίηση όλων των δυνάμεων: πυροσβεστικής, δασαρχείων, αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων και επιστημονικού δυναμικού. Και βέβαια τη μεγάλη «στροφή» στη χρηματοδότηση, από την πυρόσβεση στην πρόληψη.

Εκτοτε το πόρισμα αυτό επανέρχεται κάθε χρόνο, ύστερα από την επόμενη καταστροφική πυρκαγιά. Από τις δράσεις του έχουν υλοποιηθεί κάποιες μόνο, αποσπασματικά. Οπως η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας και συντονισμού της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής και η «μετακίνηση» των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ολιστική προσέγγιση που η επιτροπή πρότεινε, ουδέποτε δρομολογήθηκε. Και κάθε χρόνο συζητούμε τα ίδια.

Κι όμως, τίποτε από όλα αυτά που πρότεινε η επιτροπή δεν είναι εξωπραγματικό. Απόδειξη, η Πορτογαλία. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 η κυβέρνηση της χώρας ίδρυσε τον Οργανισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Πυρκαγιών, ο οποίος έχει ένα έργο παρόμοιο με τον προτεινόμενο ΟΔΙΠΥ.

Η πρόληψη, από 20% ο 2017 έχει φθάσει σήμερα να απορροφά το 55% των πόρων που διατίθενται ετησίως. Και οι πυρκαγιές μειώθηκαν περισσότερο από το μισό. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, ας ανακαλύψουμε την Πορτογαλία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT