Τα πρόχειρα συμπεράσματα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Το ερωτηματικό «;» δεν είναι απλώς σημείο στίξης, αλλά και δείκτης υγείας μιας Δημοκρατίας. Οσο περισσότερα ερωτήματα διατυπώνονται για ένα συμβάν, ακόμη και για κάτι που βλέπουμε με τα μάτια μας, τόσο καλύτερα λειτουργεί το πολίτευμα. Για παράδειγμα, όλοι συγκλονιστήκαμε βλέποντας το βίντεο της ΕΡΤ με την πτώση του Canadair. Είδαμε την πρόσκρουση σε ένα δένδρο, τους χαοτικούς ελιγμούς πριν από την πτώση και, τέλος, την πύρινη μπάλα που έκοψε το νήμα της ζωής των δύο παλικαριών.

Παρά το προφανές των αιτιών της πτώσης, κάθε ερώτημα είναι εύλογο. Συντηρούνται σωστά αυτά τα αεροπλάνα; Εχουν εντολές οι πιλότοι να κάνουν ρίψεις τόσο χαμηλά; Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην έχουμε θύματα από εδώ και στο εξής; Τα ερωτήματα αυτά για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο όπως είναι η πτήση και η πτώση ενός αεροσκάφους θα απαντηθούν από ειδικούς, αλλά μπορούμε να τα διατυπώσουμε κι εμείς οι… ανειδίκευτοι.

Το επικίνδυνο σε μια Δημοκρατία είναι οι πρόχειρες απαντήσεις. Δεν εννοούμε τις απαντήσεις του καφενείου, που καμία κοινωνία και καμία πολιτεία δεν μπορεί να αποφύγει, ακόμη κι αν τα ποινικοποιήσει. Η Δημοκρατία διαβρώνεται όταν τέτοιας ποιότητας απαντήσεις γίνονται επίσημος δημόσιος λόγος. Δηλαδή, όταν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ειδικευθέντες από το περιοδικό «Πτήση και Διάστημα», που συχνάζουν στα τηλεπαράθυρα, καταλήγουν σε συμπεράσματα με βάση όσα είδαν στην τηλεόραση.

Βεβαίως η επικαιρότητα τρέχει και όσοι κρατούν το πανίσχυρο τηλεκοντρόλ θέλουν άμεσες απαντήσεις, έστω πρόχειρες, και τα κανάλια σπεύδουν να τους ικανοποιήσουν. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να τις εκμαιεύσουν. Π.χ. ρωτούν: «Είναι πιθανόν η πτώση να οφείλεται σε κακή συντήρηση;». «Ολα είναι πιθανά», θα απαντήσει ο σοβαρός αναλυτής, κάτι που έπειτα από ένα γύρο του Διαδικτύου θα μεταμορφωθεί σε «δολοφόνησαν τους πιλότους με όπλο την κακή συντήρηση». Και αυτό δεν είναι καν το χειρότερο…

Στον «καλό μύλο» του Διαδικτύου όλα αλέθονται. Από τη γαλλική εταιρεία Sabena Technics, που ανέλαβε τη συντήρηση κάποιων αεροπλάνων, δεν θα καταλήξουμε μόνο ότι «τα κέρδη των καπιταλιστών είναι πάνω από τις ζωές των πιλότων», αλλά και ότι «οι Εβραίοι σκοτώνουν τα παιδιά μας». Δεν μπορεί! Στα 3.100 άτομα που απασχολεί η εταιρεία, κάποιοι θα φορούν το «καπελάκι», όπως λέει και ο επαναποκτηθείς από τη Νέα Δημοκρατία δήμαρχος Αργους κ. Δημήτρης Καμπόσος. Μην το γελάτε. Εδώ έφτιαξαν κοτζάμ θεωρία ότι οι Εβραίοι δεν πήγαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους –δυστυχώς, το πίστεψαν πολλοί–, δεν θα βρεθεί σχέση του σιωνισμού ή –άντε– του διεθνούς κεφαλαίου με την πτώση ενός αεροπλάνου;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT