Ψήφος αποδήμων – μια θεσμική τομή

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Επιτέλους, οι Eλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό θα απαλλαγούν από την ταλαιπωρία και τα έξοδα του ταξιδιού τους για να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Η Βουλή υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με 208 ψήφους, αίροντας τους περιορισμούς του προηγούμενου νόμου που ετέθησαν τότε από τα κόμματα της Αριστεράς.

Προχθές, τέσσερα κόμματα ψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εκ των οποίων τα δύο εισήλθαν στη Βουλή με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Πιθανόν, αν δεν είχαμε υποστεί τη διαδικασία των δύο εκλογικών αναμετρήσεων να μη σχηματιζόταν η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των δύο τρίτων. Ενα πολιτικό παράδοξο, με μια θετική διάσταση. Συνεπώς, οφείλω να καταγράψω στα υπέρ τόσο της Νίκης όσο και της Πλεύσης Ελευθερίας την ψήφο που έδωσαν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπαναχώρηση τόσο των Σπαρτιατών όσο και της Ελληνικής Λύσης από την αρχική τους θετική στάση. Θα ήθελα να πιστέψω πως αυτή η αλλαγή δεν οφείλεται σε έξωθεν παρέμβαση. Απλώς επισημαίνω την ταυτόσημη φιλορωσική θέση και των δύο κομμάτων σε πολλά ζητήματα, με προεξάρχον ζήτημα την εισβολή στην Ουκρανία.

Και οι ενστάσεις της Αριστεράς για αλλοίωση της σύνθεσης του εκλογικού σώματος; Νομίζω πως οι απαντήσεις που δόθηκαν τόσο στη Βουλή όσο και μέσω της έντυπης και ηλεκτρονικής αρθρογραφίας κονιορτοποίησαν αυτές τις ενστάσεις. Θα ψηφίσει στο εξωτερικό αυτός που αν έπαιρνε το αεροπλάνο θα μπορούσε να ψηφίσει και στην Ελλάδα. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Πιθανόν τα δύο κόμματα της Αριστεράς να φοβήθηκαν πως, λόγω της μαζικής ψήφου των Ελλήνων της αλλοδαπής, αυτά δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, ενώ αντιθέτως θα δυναμώσει κι άλλο η Νέα Δημοκρατία. Ομως, όσοι ζουν στο εξωτερικό και ενδιαφέρονται για το τι γίνεται στην πατρίδα, σχηματίζουν την άποψή τους για την πολιτική κατάσταση βασισμένοι στις ίδιες πληροφορίες και στις ίδιες εκτιμήσεις που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα. Στις μέρες μας, το μόνο εύκολο είναι η πληροφόρηση, η επικοινωνία και η επαφή, που συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης. Δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες, με διαφορετικές προσεγγίσεις, μια εγχώρια και μια της διασποράς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT