Ο εχθρός εντός των τειχών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η απομάκρυνση των μαχητικών F-16 και οι εκρήξεις πυρομαχικών στη βάση της Νέας Αγχιάλου υπογραμμίζουν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η κλιματική κρίση είναι ένας πόλεμος και ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών. Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων, εδώ και καιρό, αναφέρονταν στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και δη της περιοχής μας. Σήμερα όμως, μοιάζει να ήταν καθησυχαστικές, καθώς δεν προέβλεπαν ότι η κατάσταση θα έφθανε σε αυτό το σημείο τόσο νωρίς. Ο ήπιος χειμώνας, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι δυνατοί άνεμοι έφεραν τον κίνδυνο δίπλα σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε βουνό και παραθαλάσσιο θέρετρο, σε κάθε σπίτι, στον καθένα μας. Ο θάνατος των δύο αεροπόρων στην Κάρυστο μας θύμισε πόσο σοβαρή είναι κάθε μάχη με τις φλόγες. Η χθεσινή επέλαση της φωτιάς σε αεροπορική βάση που αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της θωράκισης της χώρας δείχνει το μέγεθος της απειλής. Δεν αρκεί η πρόληψη, δεν αρκούν τα σημερινά μέτρα αντιμετώπισης της φωτιάς. Οφείλουμε πλέον να γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε και εμείς στον δρόμο της φωτιάς και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να την αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο.

Στα χωριά και στις παρυφές των πόλεων θα πρέπει να διαμορφώνεται το έδαφος ώστε να μην υπάρχει εύφλεκτο υλικό κοντά στα πρώτα χτίσματα. Να υπάρχουν δεξαμενές και κανόνια νερού (και γεννήτριες). Οι πολίτες θα πρέπει να εκπαιδεύονται στο πώς θα δράσουν την ώρα του κινδύνου. Διάθεση και πάθος υπάρχουν. Εκπαίδευση χρειάζεται. Και σχέδιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες, στους κινδύνους και στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Αυτά δεν είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Και τα κέρδη θα είναι πολλαπλά. Η συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες ενθαρρύνει μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα. Παλιά έτσι λειτουργούσαν οι άνθρωποι της υπαίθρου. Βοηθούσαν ο ένας τον άλλον στις κουρές των ζώων, στο χτίσιμο σπιτιών και στάβλων, στις διασώσεις αγνοούμενων συγχωριανών, στον πόλεμο.

Μπροστά στους κινδύνους του καιρού και της φωτιάς, η πρώτη γραμμή άμυνας είμαστε εμείς και οι γείτονές μας. Οταν και τα πιο σύγχρονα όπλα μας αναγκάζονται να απομακρυνθούν μπροστά από τον εχθρό, πολιτεία και πολίτες δεν έχουμε την πολυτέλεια να πιστεύουμε ότι η κρίση είναι μπόρα που θα περάσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT