Η αθώωση του Κέβιν Σπέισι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ο διάσημος ηθοποιός απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν για σεξουαλική παρενόχληση από δικαστήριο του Λονδίνου. Τι απέμεινε από όλη αυτή τη δοκιμασία που υπέστη; Εχασε συμβόλαια, εξαφανίστηκε από τα κινηματογραφικά στούντιο, διασύρθηκε το όνομά του, απομονώθηκε κοινωνικά. Πλήρωσε κάποια εκατομμύρια σε δικηγόρους. Επιπροσθέτως, ακόμη και τώρα, μετά την αθώωσή του, θα υπάρχουν πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, που θα σκεφτούν πως είναι ένας ακόμη πλούσιος και διάσημος –άρα και ένοχος– που βρήκε τρόπους να αθωωθεί παρά ένας αθώος που δικαιώθηκε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να μιλήσουμε για το τεκμήριο της αθωότητας ακούγεται αστείο. Εχει καταρρακωθεί η έννοιά του, ιδίως όταν πρόκειται για διασημότητες είτε της πολιτικής είτε του θεάματος. Αυτοί στερούνται του συγκεκριμένου τεκμηρίου καθώς είναι εκ προοιμίου ένοχοι, διότι το κοινό απαιτεί αίμα στην αρένα. Εξάλλου, όπως λέγεται, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και μια αθωωτική απόφαση δεν σβήνει τη φωτιά. Ο αθωωθείς ζει την υπόλοιπη ζωή του μέσα στα αποκαΐδια.

Τα όσα υπέστη ο Κέβιν Σπέισι τα υπέστησαν και άλλοι συνάδελφοί του είτε για λόγους εκδίκησης είτε για λόγους εκβιασμού. Πρόσφατο παράδειγμα, η δικαστική δικαίωση του Τζόνι Ντεπ. Και για να προλάβω τυχόν ενστάσεις για την αξία των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, ευθύς εξαρχής ξεκαθαρίζω πως το MeToo υπήρξε μια τομή, καθώς άλλαξε τις εργασιακές και κυρίως τις ανθρώπινες σχέσεις, έκανε πιο σαφείς και πιο τίμιους τους όρους συνεργασίας, αλλά και του ανταγωνισμού. Καθόρισε τα όρια των απαιτήσεων όσων ασκούν εξουσία και προσπαθεί να προφυλάξει την αξιοπρέπεια του ασθενέστερου.

Σε κάθε κίνημα εμφανίζονται και οι υπερβολές που υπονομεύουν την αξία του, ενώ προβληματίζουν για τις παράπλευρες απώλειες που προκαλούν, καθώς η κατάχρηση του MeToo αφήνει πίσω της θύματα. Οι κατηγορούμενοι που, εν τω μεταξύ, αθωώθηκαν είναι πολύ δύσκολο να επανακάμψουν επαγγελματικά, ιδίως αν δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάματος. Εκεί σε ξεχνούν πολύ εύκολα, όσο διάσημος και αν είσαι. Μέχρι να αθωωθείς έχουν περάσει μερικά χρόνια αφάνειας, έχουν αναδειχθεί νέα, πιο φρέσκα πρόσωπα και ό,τι ακούγεται για εσένα είναι μόνον αρνητικό. Αν έχεις και κάποια ηλικία, τετέλεσται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT