90 χρόνια πριν στην «Κ»: 30–7–1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΣΩ:

Ο περίφημος ευφυολόγος συγγραφέας Μπέρναρ Σω ανήγγειλεν ότι το νέον θεατρικόν έργον του, το οποίον θα παιχθή προσεχώς, θα αντικατοπτρίζη τας χαρακτηριστικωτέρας όψεις της παρούσης οικονομικής και πολιτικής καταστάσεως. Η υπόθεσις του έργου πλέκεται εις την οδόν Ντάουνιγκ 10, δηλαδή εις την επίσημον κατοικίαν του Άγγλου πρωθυπουργού, της οποίας οι υελοπίνακες συντρίβονται, εις το έργον, από τους ανέργους. Επί πλέον το έργο περιλαμβάνει μίαν σειράν συζητήσεων και καταστάσεων εμπνεομένων από τα σοβαρώτερα προβλήματα της παρούσης στιγμής.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ: Μία χθεσινή είδησις προεκάλεσε μέγιστον ενδιαφέρον μεταξύ του άρρενος όσον και του θήλεος κόσμου. Η είδησις δεν αφεώρα καμμίαν νέαν τροπήν εις την πολιτικήν κατάστασιν ούτε ανεφέρετο εις «εμπρηστικάς» δηλώσεις. Απεναντίας αφορά το ωραίον φύλον και εγένετο από αυτό δεκτή με ενθουσιασμόν, ενώ το ανδρικόν φύλον δεν εξεδήλωσε παρά σκεπτικισμόν. Περί τίνος πρόκειται; Με δύο λέξεις δύναται να λεχθούν όλα: Αι γυναίκες αποκτούν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι – διά τας δημοτικάς τουλάχιστον εκλογάς. Αυτό υπήρξεν το περιεχόμενον της χθεσινής ειδήσεως, η οποία εν τούτοις δεν είνε απίθανον ν’ αναστατώση τα δημοτικά πράγματα των Αθηνών και της επαρχίας περισσότερον από άλλας πολυστήλους ειδήσεις.

ΤΕΛΟΣ: Εις το άρθρον ο κ. Μουσσολίνι γράφει ότι το τέλος της ∆ιασκέψεως του Λονδίνου σημαίνει και τέλος του συστήματος των διεθνών Διασκέψεων, αίτινες προσλαμβάνουν ακαδημαϊκόν χαρακτήρα, χωρίς ν’ απολήγουν εις συμπεράσματα. Ούτω -εξακολουθεί- άνευ του τετραμερούς συμφώνου, η Ευρώπη θα είχεν την εντύπωσιν ότι ευρίσκετο προ του αγνώστου και εις τας παραμονάς νέου πολέμου. Αντί τούτου, σήμερον αναπνέει και παρατηρούνται τα πρώτα σημεία της αναβιώσεως της οικονομικής ζωής. Είναι ανάγκη όθεν ν’ αποκλεισθούν από τούδε αι Διασκέψεις, αι οποίαι θα δυνηθούν να επαναληφθούν επωφελώς μόνον μετά τινα έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT