90 χρόνια πριν…1-8-1933

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Κατά πληροφορίας εκ Κωνσταντινουπόλεως, μεταβιβαζομένας μέσω Βιέννης, ο περίφημος ναός της Αγίας Σοφίας, μετατραπείς, ως γνωστόν, υπό των Τούρκων εις τζαμίον, διατρέχει άμεσον κίνδυνον καταρρεύσεως

53" χρόνος ανάγνωσης

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Κατά πληροφορίας εκ Κωνσταντινουπόλεως, μεταβιβαζομένας μέσω Βιέννης, ο περίφημος ναός της Αγίας Σοφίας, μετατραπείς, ως γνωστόν, υπό των Τούρκων εις τζαμίον, διατρέχει άμεσον κίνδυνον καταρρεύσεως. Τη διάγνωσιν αυτήν έκαμε τελευταίως ο ειδικός Γάλλος μηχανικός και καθηγητής Ρεϋμόν, βεβαιώσας ότι η κατάρρευσις ημπορεί να επέλθη από της μιας στιγμής εις την άλλην, εξ αιτίας ενός υπογείου ποταμού, ο οποίος έχει υποσκάψει τα θεμέλια εις το κέντρον ακριβώς του κολοσσιαίου ναού. Ο ναός της Αγίας Σοφίας είχε κτισθή, ως γνωστόν, κατά το 326 υπό του Κωνσταντίνου του Μεγάλου, καταστραφείς υπό πυρκαϊάς μετά δύο αιώνας και ανοικοδομηθείς υπό Ιουστινιανού του Α΄ κατά το 537.

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: «Εκατόν είκοσι χιλιάδες μαθηταί κυρίως της στοιχειώδους εκπαιδεύσεως πεινώντες και γυμνητεύοντες είνε εκτεθειμένοι εις τον κίνδυνον της φυματιώσεως και άλλων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας λόγω της ανεπαρκούς τροφής και διαίτης. Περί τας 260 χιλιάδας Ελλήνων νοσούν εκ της φυματιώσεως. Ο κοινωνικός ημών οργανισμός νοσεί». Αυτά εδήλωσεν ο υπουργός της Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως κ. Μακρόπουλος […]. Και πραγματικά ο κοινωνικός ημών οργανισμός νοσεί. Η φυματίωσις πλήττει τον ελληνικόν πληθυσμόν, η ελονοσία τον αποδεκατίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT