Oι νόμοι και ο Κασιδιάρης

Τελικά, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, που ως φαίνεται επιφυλάσσουν εκπλήξεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με στόχο να αποτραπεί η συμμετοχή του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη στην εκλογική διαδικασία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Τελικά, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, που ως φαίνεται επιφυλάσσουν εκπλήξεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με στόχο να αποτραπεί η συμμετοχή του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη στην εκλογική διαδικασία.

Οι αρχικές πληροφορίες πως επρόκειτο να υπάρξει ρύθμιση ανάλογη εκείνης που έγινε για τις βουλευτικές εκλογές δεν επιβεβαιώθηκαν. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε η άποψη πως η όποια ρύθμιση δεν θα λειτουργήσει «εκατό τοις εκατό» και θα γίνει αυτό που έγινε και στις βουλευτικές εκλογές. Ο Κασιδιάρης μεν δεν μπήκε στη Βουλή, αλλά μπήκαν οι Σπαρτιάτες, πολιτικός σχηματισμός που στηρίχθηκε από τον καταδικασμένο πρώην βουλευτή της Χ.Α.

Ετσι, λοιπόν, ο Κασιδιάρης θα μετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και μάλιστα διεκδικώντας ο ίδιος, όπως ανακοίνωσε, τον πρώτο δήμο της χώρας, τον Δήμο Αθηναίων. Πρόθεσή του είναι, όπως τονίζει, να περάσει στον δεύτερο γύρο και να είναι εκείνος που θα αναλάβει τη δημαρχία της Αθήνας…

Βεβαίως, προεκλογικό αγώνα με τους συνήθεις όρους, περιοδείες, ομιλίες κ.λπ., δεν μπορεί να διεξαγάγει ο Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς ακόμη είναι κρατούμενος στις φυλακές, όπου εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Εστω και υπό περιορισμούς, πάντως, το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης θα μετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές –κατέβασε μάλιστα με ανακοίνωση και πολιτική πλατφόρμα…– δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό μας σύστημα, το οποίο τελικά εμφανίστηκε αδύναμο προκειμένου να αντιμετωπίσει επί της ουσίας την παρουσία του.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο Κασιδιάρης δεν είναι ένας ακροδεξιός που εμφορείται από ρατσιστικές απόψεις. Είναι νεοναζιστής, ο οποίος για εγκληματικές πράξεις ναζιστικού τύπου καταδικάστηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η αντιμετώπισή του επί του πεδίου στην πολιτική αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική. Η Χρυσή Αυγή διαλύθηκε υπό το βάρος της καταδίκης που επιφύλαξε η Δικαιοσύνη στα πολιτικά της στελέχη, τα οποία καταδικάστηκαν ως εγκληματική οργάνωση, αλλά τελικά ο Κασιδιάρης εισήλθε μέσω Σπαρτιατών στη Βουλή και τώρα στοχεύει τη συμμετοχή του στον Δήμο Αθηναίων.

Στην πράξη καταδείχθηκε ότι οι νόμοι δεν προσφέρονται διά πάσαν νόσον. Για την περίπτωση Κασιδιάρη, οι νομοθετικές ρυθμίσεις υπήρξαν επί της ουσίας εν μέρει αποτελεσματικές, αναδεικνύοντας, πως η όποια αντιμετώπιση σε πολιτικά φαινόμενα τύπου Κασιδιάρη είναι μόνο στο πεδίο της πολιτικής. Υπαρκτά προβλήματα, όπως εγκληματικότητα στην Αθήνα, περιθωριοποιημένες γειτονιές, ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεταναστών, φτωχοποίηση, αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του Κασιδιάρη. Το δήλωσε, άλλωστε, και στην πρώτη του ανακοίνωση, όπου αναφέρθηκε και στις πολιτικές προτεραιότητές του. Ως εκ τούτου, κοινωνία και πολιτική δεν πρέπει να υποτιμήσουν, για μία ακόμη φορά, την περίπτωση Κασιδιάρη. Και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έχει πέραν των άλλων να οργανώσει απάντηση στον έγκλειστο νεοναζιστή…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT