Μέτρα της πυρκαγιάς…

Στη δεκαετία του ’80 κάθε Δευτέρα –ειδικώς το καλοκαίρι που δεν υπήρχαν πολλές ειδήσεις– οι εφημερίδες είχαν εύκολο πρώτο θέμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Στη δεκαετία του ’80 κάθε Δευτέρα –ειδικώς το καλοκαίρι που δεν υπήρχαν πολλές ειδήσεις– οι εφημερίδες είχαν εύκολο πρώτο θέμα. Με πηχυαίους τίτλους (οκτάστηλους ακόμη) έκαναν απολογισμό της εξόδου των Αθηναίων. Ταυτοχρόνως έκαναν έναν άτυπο διαγωνισμό επιθέτων, αφού τα ουσιαστικά κάθε βδομάδα ήταν περίπου τα ίδια. Οι τίτλοι των εφημερίδων στα περίπτερα φωνασκούσαν: «Εξοδος-φονιάς», «Η άσφαλτος βάφτηκε κόκκινη», «Ο Μολώχ της ασφάλτου πήρε 30 (σ.σ.: ή 35 ή 40) ζωές» κ.ά.

Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου πήρε… δραστικά μέτρα. Εκανε πιο τσουχτερά τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ετσι ο αείμνηστος σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου σχεδίασε έναν τροχονόμο να πλησιάζει κάποιο όχημα ξεκουμπώνοντας τη θήκη του περιστρόφου του, ενώ ο έντρομος οδηγός ρωτάει τους συνεπιβάτες του, «Μήπως ξέρει κανείς ποια είναι η τρέχουσα ποινή για αντικανονικό προσπέρασμα;».

Ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μίλησε προχθές στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ για τις πυρκαγιές και είπε τα συνήθη. «Για μένα», είπε, «η πρόληψη είναι πιο σημαντική από την καταστολή» και ταυτοχρόνως ανακοίνωσε υψηλότερα πρόστιμα για τους εξ αμελείας ή εκ δόλου εμπρηστές: «Θα είναι ισόποσα με τα πρόστιμα τα οποία υφίστανται για την κακοποίηση των ζώων» (31/7/2023). Να είναι, δεν λέμε! Ισως να πρέπει να γίνουν και ακόμη πιο τσουχτερά· έτσι κι αλλιώς το κράτος έχει πάντα πολλά έξοδα και συνεπώς ανάγκες για λεφτά. Ομως ο κ. Κικίλιας δεν ρωτήθηκε και ίσως γι’ αυτό δεν μας πληροφόρησε τι αποτελέσματα είχε η προηγούμενη αύξηση των ποινών για εμπρησμό που είχε θεσπίσει ο «αυστηροποιητής ορατών τε πάντων και αοράτων», πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας. Να θυμίσουμε ότι το 2021 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναβαθμίσει το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια που ήταν πλημμέλημα σε κακούργημα με ποινές κάθειρξης 8-15 χρόνια.

Στο μόνο που αριστεύει αυτή η κυβέρνηση είναι η επικοινωνία, μέρος της οποίας είναι οι διαρκείς εξαγγελίες και η νομοθέτηση στο γόνατο αυστηρότερων ποινών. Πιθανότατα βρίσκει και κάνει, διότι είναι πολλοί οι γνωμηγέτες χειροκροτητές της. Ετσι και ο κ. Κικίλιας μάς πληροφόρησε ότι «σήμερα ολοκληρώνεται ο μήνας με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και τις αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ μεγάλη προσπάθεια». Τόσες ήταν περίπου και τον Ιούλιο του 2018, αλλά μία θυμόμαστε, το Μάτι. Ο τότε υπουργός Νίκος Τόσκας, σε εκείνη την αλαζονική συνέντευξη Τύπου δεν είπε κάτι τέτοιο. Ευτυχώς (για τον ίδιο), διότι ποιος τον έσωζε από τη χλεύη όλων…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT