Μονομαχία «γερόντων»

Το σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2024 έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας παραστάσεως «γκροτέσκ»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Το σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2024 έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας παραστάσεως «γκροτέσκ». Καθώς τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα στις ΗΠΑ δείχνουν ότι το ποσοστό των Δημοκρατικών ψηφοφόρων που υποστηρίζουν την επανεκλογή του προέδρου Μπάιντεν ανέρχεται σε 45%. Και εκ παραλλήλου, ότι ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του εσωκομματικού του αντιπάλου με διαφορά 37%.

Η πολιτική συμπεριφορά των Αμερικανών πολιτών αφορά αυτούς και μόνον. Αξιολογικές και ηθικολογικές τοποθετήσεις επί του θέματος εντάσσονται σε άλλο χώρο, εκτός πολιτικού πλαισίου. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει πάντοτε και παντού.

Αξιο παρατηρήσεως, ωστόσο, είναι ότι σε αυτή τη μεγάλη χώρα, που διακρίνεται για έναν αξιοθαύμαστο νεανικό δυναμισμό και τεχνολογική υπεροχή σε επίπεδο παγκόσμιο, την ηγεσία του «ελευθέρου κόσμου» διεκδικούν δύο «γέροντες», που επιδίδονται σε μια εξοντωτική μονομαχία μέχρις εσχάτων εκτός κάθε πλαισίου «πολιτικής ορθότητος».

Διεκτραγωδούν «σοφοί αναλυτές» την έλλειψη ηγεσίας στην Ευρώπη σε αυτή την κρισιμότατη περίοδο μιας επιχειρούμενης ανατροπής σε επίπεδο παγκόσμιο. Μόνο που η ούτως ειπείν ενωμένη Ευρώπη –το κέντρο ισορροπίας μεταξύ Ανατολής και Δύσεως– αποτελεί απλώς παρακολούθημα του εκάστοτε ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Δεν έχει, συνεπώς, καμία σημασία εάν οι επόμενες εκλογές δώσουν τη νίκη στον κ. Τζο Μπάιντεν, στον κ. Ντόναλντ Τραμπ ή σε όποιον άλλον αναδείξει η κάλπη την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου 2024. Η ισχύς θα εδρεύει πάντα στην Ουάσιγκτον, με τους ηγέτες της Ευρώπης να επιδίδονται σε κάθε φύσεως προσαρμογές. Το τίμημα της ανεξαρτησίας –όχι απλώς από άποψη οικονομική– είναι τεράστιο.

Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένοι που έχουν διαγνώσει συμπτώματα αποσυνθέσεως των ΗΠΑ. Παράλληλα, διαμορφώνονται νέες συσπειρώσεις, όπως αυτή των «Μπρικς», που αντιμετωπίζουν τις πρόσφατες μονοκρατορικές τάσεις της Ουάσιγκτον με απέχθεια. Αναμενόμενη και λογική η αντίδρασή τους.

Μόνο που, ιστορικώς, η παρακμή ισχυροτάτων αυτοκρατορικών δυνάμεων είναι μακρά διαδικασία. Και επιπλέον, καμία από τις αντιτιθέμενες δυνάμεις στην Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί κατάρρευση των ΗΠΑ. Με πρόεδρο τον κ. Μπάιντεν, ή έστω και τον κ. Τραμπ, τα ουσιώδη θα κινούνται στην ίδια τροχιά. Και όπου μας οδηγήσει η ροή των γεγονότων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT