Η τεχνητή πραγματικότητα του Τραμπ

Με τη δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, γινόμαστε μάρτυρες μιας συγκλονιστικής στιγμής στην ιστορία των ΗΠΑ και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Με τη δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, γινόμαστε μάρτυρες μιας συγκλονιστικής στιγμής στην ιστορία των ΗΠΑ και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Ισως, όμως, βρισκόμαστε σε ακόμη πιο σημαντική καμπή, αυτή που θα καθορίσει τη σχέση πολιτών με την πολιτική εάν ευδοκιμήσει η προσπάθεια του Τραμπ να παρουσιάζει τα πράγματα όπως τον συμφέρει, να πείθει τους οπαδούς του με ψέματα και να μένει ατιμώρητος. Ενώ σε κομβικές στιγμές κάθε έθνους υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις μεταξύ των πρωταγωνιστών (μόνο η νεότερη ελληνική Ιστορία μάς προσφέρει άφθονα παραδείγματα), αυτές διαμορφώνονται από τη συνήθη αντιπαλότητα, όπου οι οπαδοί εγκλωβίζονται σε ένα μικρόκοσμο με ορισμένες πληροφορίες και πάθη που τους ωθούν να διαμορφώσουν συγκεκριμένη άποψη και να αναλάβουν ανάλογη δράση. «Τυφλώνονται» είτε επειδή το επιλέγουν είτε επειδή δεν μπορούν να δουν πέρα απ’ ό,τι άλλοι τούς δείχνουν. Δεν παύει όμως να υπάρχει μια πραγματικότητα, η οποία τεκμηριώνεται μέσα από την κοινή αποδοχή θεσμών και διαδικασιών.

Η επιλογή του Τραμπ να υπονομεύσει όχι μόνο την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και την ίδια τη σχέση των πολιτών με την πραγματικότητα, προκαλεί άλλης τάξης ρήγμα στην κοινωνία. Εδώ δεν είναι μόνο σύγκρουση ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις, εδώ η διαφορά είναι μεταξύ όσων ζουν στον πραγματικό κόσμο και αυτών που τον ερμηνεύουν όπως επιτάσσει ο ηγέτης τους και κινούνται αναλόγως. Οι οπαδοί του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 και οι πολιτικοί που κατάντησαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όμηρό του, συμπεριφέρονται πρώτα σαν μέλη αίρεσης, συμμετέχοντας στην παράνοια του αρχηγού, και μετά σαν πικραμένοι ηττημένοι μιας εκλογικής εκστρατείας (όπως παρατηρούμε σε κάθε δημοκρατική χώρα).

Στο μέλλον, αυτές οι ημέρες θα μνημονεύονται. Είτε για την επικράτηση των θεσμών των ΗΠΑ είτε ως η στιγμή που η ισχυρότερη δημοκρατία που γνώρισε η ανθρωπότητα αποδείχθηκε ανήμπορη να διαχειριστεί τον κίνδυνο που προκαλεί ένας αδίστακτος λαοπλάνος όταν υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα (και ισχυρά συμφέροντα πίσω τους), για να μεταδώσουν την τεχνητή πραγματικότητά του σε εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, η έκβαση της διαμάχης μεταξύ αλήθειας και ψέματος δεν είναι προβλέψιμη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT