Η αδυναμία της παντοδυναμίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Τι σχέση έχει ο Μηταράκης της έφιππης αστυνομίας με την πύρινη κόλαση στη Ρόδο; Και πώς συνδέεται το ζεϊμπέκικο του Πατούλη με την ασύλληπτη οικολογική καταστροφή που έφεραν οι πυρκαγιές του Ιουλίου;

Η απάντηση είναι θλιβερή: η αποπομπή του τέως υπουργού επειδή έκανε διακοπές και του περιφερειάρχη Αττικής, ο οποίος χόρευε την ώρα που η χώρα καιγόταν κυριολεκτικά, έφερε επικοινωνιακή λύτρωση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντί να γίνει ο απολογισμός των αιτίων του ολέθρου, πέρα από την προφανή διαπίστωση της κλιματικής αλλαγής, η συζήτηση μεταφέρθηκε στο έλλειμμα ενσυναίσθησης Μηταράκη και Πατούλη και στη γρήγορη αντίδραση του πρωθυπουργού. Ομως η έκταση και η διάρκεια των πυρκαγιών δεν οφείλονται στη χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη των αρμοδίων. Οφείλονται στο γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κάνει τη δουλειά της για την προστασία των δασών και δεν ελέγχεται γι’ αυτό, ότι ένα κουβάρι συναρμοδιοτήτων δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης, ότι δεν υπάρχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο ανά περιφέρεια, ότι οι εμπρηστές σπάνια φυλακίζονται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι βαρύτατα εκτεθειμένη ύστερα από μια τετραετία στην οποία η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αποτέλεσε προτεραιότητα με βαρύγδουπες δηλώσεις για μαθήματα από τα λάθη, για υψηλού επιπέδου πρόληψη μετά την τοποθέτηση του πρώην επιτρόπου της Κύπρου Χρ. Στυλιανίδη ως επικεφαλής στο αρμόδιο υπουργείο.

Αντί να γίνει ο απολογισμός των αιτίων του ολέθρου, η συζήτηση μεταφέρθηκε στο έλλειμμα ενσυναίσθησης Μηταράκη και Πατούλη.

Μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ. δεν έγινε σαφές γιατί άλλαξε η ηγεσία στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (πέρα από το αμφιλεγόμενο δόγμα rotation) ούτε από πού και ώς πού κρίθηκε καταλληλότερος να ηγηθεί ο πρώην υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας. Το σημαντικότερο, δεν υπήρξε λογοδοσία για την αυταπόδεικτη ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού ούτε επανασχεδιασμός για την αντιμετώπιση του επόμενου πύρινου εφιάλτη.

Η πρωτοφανής πολιτική συνθήκη που διαμορφώνει η απουσία αντιπολίτευσης επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκαθιστά την πολιτική από την επικοινωνία και να κινείται ανεξέλεγκτα ακόμη και σε τομείς μεγάλης εθνικής και κοινωνικής σημασίας.

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει… με τις ανεμογεννήτριες, η Ν.Δ. έχει την άνεση να αλλάζει θέμα αντικαθιστώντας τον Γ. Πατούλη με τον Ν. Χαρδαλιά, που ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας παρασύρθηκε από τον πειρασμό του Ιnstagram και φωτογραφήθηκε μπροστά σε απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες…

Η εμπέδωση της αίσθησης ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι το άρρωστο ελληνικό κράτος δεν θεραπεύεται και ότι η μεταρρύθμιση στη χώρα μας είναι αδύνατη, ότι όταν κάνει ζέστη θα καιγόμαστε και όταν βρέχει θα πνιγόμαστε, μέχρι τελικής περιβαλλοντικής καταστροφής, είναι μια αποκρουστική κανονικότητα – η κανονικότητά μας.

Η παντοδύναμη κυβέρνηση προσφέρει δωρεάν διακοπές στη Ρόδο για όσους τις έχασαν. Το νησί θα είναι πιο ξερό και πιο θερμό, αλλά θα είναι πάντα πατρίδα του Κολοσσού-Ηλιου που κατέρρευσε, έχοντας όμως γίνει ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT