90 χρόνια πριν στην «Κ»…6 – 8 – 1933

1' 22" χρόνος ανάγνωσης

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Αγγέλλεται εκ Βασιγκτώνος ότι η επανάληψις του ανταγωνισμού των ναυτικών εξοπλισμών μεταξύ Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών καθιστά απίθανον την ανανέωσιν των συνθηκών της Βασιγκτώνος και του Λονδίνου, ληγουσών την 31ην Δεκεμβρίου 1935. Τον νέον πρόγραμμα των αμερικανικών ναυπηγήσεων, καταρτισθέν προ πολλών μηνών υπό του υπουργείου των Ναυτικών, υιοθετήθη επισήμως υπό του κ. Ρούζβελτ την 1ην Αυγούστου, ανεπισήμως όμως αι εργασίαι ήρχισαν προ πολλών εβδομάδων εις τα αμερικανικά ναυπηγεία. Η Ιαπωνία εις απάντησιν ήρχισεν αμέσως και αυτή εφαρμόζουσα ευρύτερον πρόγραμμα ναυπηγήσεων, όμοιον του οποίου ουδέποτε κατά το παρελθόν εφήρμοσεν. […] Η κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών και οι ναυτικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το καλλίτερον μέσον διά να πεισθή η Ιαπωνία περί της χρησιμότητος των συνθηκών και του περιορισμού των κατά θάλασσαν εξοπλισμών είνε να προβούν αι Ηνωμέναι Πολιτείαι εις ναυπηγήσεις τοιαύτης εκτάσεως, ώστε η Ιαπωνία ν’ αναγκασθή ν’ αναγνωρίση την οικονομικήν της αδυναμίαν διά την συνέχισιν του ανταγωνισμού.

ΤΥΧΕΡΟΣ: Εις πλειστηριασμόν γενόμενον εν Λονδίνω, εν σχέδιον του ζωγράφου Τζεντίλε Μπελλίνι της Αναγεννήσεως, φέρον τον τίτλον «Η τελετή της Σταυρώσεως εις την πλατείαν του Αγίου Μάρκου» επωλήθη αντί 280 λιρών. Το σχέδιον είνε πολύ μικρόν, εξετελέσθη δε υπό του μεγάλου μαιτρ κατά το 1496 ως πρότυπον ενός πίνακός του ευρισκομένου εις την Ακαδημίαν της Βενετίας. Το πωληθέν σχέδιον ανευρέθη τελευταίως μεταξύ των αχρήστων αντικειμένων ενός βιβλιοπωλείου και ηγοράσθη από έναν τυχηρόν συλλέκτην αντί 2 σελλινίων μόνον!

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Εισήλθομεν εις την περίοδον των δασικών πυρκαϊών διά τας οποίας οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος είνε, κατά πείραν παλαιάν, εκτάκτως ευνοϊκοί. Η χθεσινή «πρώτη» εις την Πάρνηθα, η οποία είχεν ως θύμα μίαν γυναίκα, αποτελεί προειδοποίησιν περί του αμέσου κινδύνου ο οποίος απειλεί το ελληνικόν δάσος. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT