Διάτρητοι απέναντι στην τυφλή βία

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε. Η απειλή για πρόκληση σοβαρών επεισοδίων και το επίπεδο επικινδυνότητας της αναμέτρησης μεταξύ ΑΕΚ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ είχαν επισημανθεί εδώ και ημέρες στα σχετικά πληροφοριακά στοιχεία της αστυνομίας.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε. Η απειλή για πρόκληση σοβαρών επεισοδίων και το επίπεδο επικινδυνότητας της αναμέτρησης μεταξύ ΑΕΚ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ είχαν επισημανθεί εδώ και ημέρες στα σχετικά πληροφοριακά στοιχεία της αστυνομίας. Ακόμα και η ώρα εισόδου των Κροατών είχε αποτυπωθεί από νωρίς σε βίντεο που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν χρειάζονταν, πάντως, εισαγόμενοι χούλιγκαν (οι οποίοι φαίνεται βάσει μαρτυριών ότι έδρασαν και με εγχώρια συνδρομή) για να μας υπενθυμίσουν με τραγικό τρόπο πόσο διάτρητη είναι η χώρα απέναντι στην τυφλή οπαδική βία.

Ενα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Εφετείο Αθηνών, σε ένα από τα πιο κεντρικά και –θεωρητικά– καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της πρωτεύουσας, ομάδα χούλιγκαν του Παναθηναϊκού ξυλοκόπησε και μαχαίρωσε στον μηρό έναν οπαδό του Ολυμπιακού. Τον Απρίλιο, στα Ιωάννινα, σε συμπλοκή οπαδών του Ολυμπιακού και του ΠΑΣ Γιάννινα, ένας άνθρωπος παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Οδηγήθηκε στη ΜΕΘ με βαριά τραύματα στο κεφάλι από χτύπημα με λοστό. Στις 30 Μαΐου, πέντε κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε Ιντερνετ καφέ στο Χαϊδάρι και μαχαίρωσαν στον μηρό έναν 24χρονο που φορούσε μπλούζα του Ολυμπιακού. Μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαν συλληφθεί 21 άτομα για οπαδική βία και 51 υποθέσεις βρίσκονταν στο στάδιο της προανάκρισης.

Τον περασμένο μήνα, στέλεχος της αστυνομίας που παρακολουθούσε τον κόσμο των χούλιγκαν μου έλεγε πως «η χρήση του σουγιά γίνεται με ευκολία» σε συμπλοκές οπαδών και πως είναι «ζήτημα τύχης» ότι δεν είχε προκύψει και άλλος νεκρός. Τώρα, όμως, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ εάν υπήρχε σωστός συντονισμός μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών ή λήψη ουσιαστικών προληπτικών μέτρων από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η δολοφονία του μπορεί και να είχε αποφευχθεί.

Υποστηρικτές της ΑΕΚ σχολίαζαν χθες πως σε εγχώριους αγώνες συνήθως η αστυνομία τούς μπλοκάρει στα διόδια εάν μεταβαίνουν σε άλλη πόλη, ενώ τώρα ουδείς φαίνεται να εμπόδισε, να καθυστέρησε ή, έστω, να ελέγχθηκε η κροατική πομπή, παρότι φέρεται να είχε τεθεί «υπό διακριτική» αστυνομική επιτήρηση.

Η δολοφονική επίθεση των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν είχε κανένα στοιχείο αιφνιδιασμού. Συνέβη την παραμονή ενός μεγάλου αγώνα, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και όχι σε κάποιο άλλο τυχαίο, άγνωστο σημείο. Ακόμη και η κίνηση των οπαδών μέσα στην πόλη είχε καταγραφεί και αναφέρεται εγκαίρως.

Η κυβέρνηση, που τόσο προτάσσει στον δημόσιο λόγο της τα ζητήματα τάξης και ασφάλειας, στην πράξη φαίνεται ότι αδυνατεί να βρει λύση. Οταν η πολιτική ασκείται με βασικό μέλημα την επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας και όχι την ουσία, είναι επόμενο ότι θα προκύψουν περιστατικά όπως αυτό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Περιστατικά για τα οποία όλοι γνωρίζουν, εγκαίρως και επαρκώς, τους επικείμενους κινδύνους, αλλά αδυνατούν να τα διαχειριστούν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT