Πρόληψη και καταστολή

Δεν ξέρουμε αν είναι κακόγουστο καλαμπούρι ή οι συντάκτες εθίστηκαν στην κυβερνητική παρόλα, αλλά από χθες το μεσημέρι ακούμε στα κανάλια και διαβάζουμε σε διαδικτυακούς ιστότοπους ότι «αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σε ό,τι αφορά την οπαδική βία ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά την αποτρόπαια δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Δεν ξέρουμε αν είναι κακόγουστο καλαμπούρι ή οι συντάκτες εθίστηκαν στην κυβερνητική παρόλα, αλλά από χθες το μεσημέρι ακούμε στα κανάλια και διαβάζουμε σε διαδικτυακούς ιστότοπους ότι «αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σε ό,τι αφορά την οπαδική βία ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά την αποτρόπαια δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ».

Οι ρεπόρτερ, ακόμη κι όταν μεταφέρουν αναληθείς πληροφορίες, δεν βγάζουν ειδήσεις από το κεφάλι τους. Κάποιος αρμόδιος τις λέει. Το δημοσιογραφικό αμάρτημα είναι ότι πολλάκις –μέσα στη φρενίτιδα του «όπως μεταδώσαμε πρώτοι»– δεν τις διπλοτσεκάρουν. Συνεπώς, κάποιος κυβερνητικός σκέφτηκε: αφού το επικοινωνιακό τερτίπι, με τις «αυστηροποιήσεις των ποινών», έπιασε τόσες φορές, γιατί να μην το επαναλάβουμε;

Προφανώς δεν θυμόταν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος έλεγε πριν από ενάμιση χρόνο ότι «η κυβέρνηση, η πολιτεία, ανταποκρίνεται στην απόλυτη λαϊκή απαίτηση να μπει ένα τέλος στην οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό (…) Οπως ήδη έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ποινές αυστηροποιούνται. Να ξέρουν καλά όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να μετέχουν σε επεισόδια οπαδικής βίας, σε χουλιγκανικές δράσεις, ότι θα τιμωρούνται με ποινές στέρησης της ελευθερίας, δεν πρόκειται να υπάρχει καμία αναστολή. Θα επικρατήσει το ιδιώνυμο» (ΣΚΑΪ, 20.2.2022).

Παραλλήλως ανακοίνωσε με στόμφο: «Σύνδεσμοι χούλιγκαν, τέλος. Η Ελληνική Αστυνομία ήδη έχει κλείσει δεκάδες αυτή την περίοδο και θα κλείσουν και οι υπόλοιποι που λειτουργούν παρανόμως». Προφανώς οι χούλιγκαν εξωτερικού φιλοξενούνται στα γραφεία των κλειστών συνδέσμων ή ίσως να έμαθαν τα χούγια των δικών μας αντιεξουσιαστών, που άμα δουν κλειστό οίκημα μπουκάρουν και το καταλαμβάνουν.

Εχουμε γράψει πολλάκις ότι η επικοινωνία –όπου μεγαλουργεί η κυβέρνηση– έχει κοντά ποδάρια. Ειδικώς, τα παχιά λόγια του στυλ «η πολιτεία ανταποκρίνεται στην απόλυτη λαϊκή απαίτηση να μπει ένα τέλος στην οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό», γίνονται μπούμερανγκ.

Τέλος, είχε απόλυτο δίκιο ο νυν υπουργός Γιάννης Οικονόμου για τα δύο αντιφατικά πρόσωπα της ΕΛ.ΑΣ: στον τομέα της καταστολής έδειξε επάρκεια (98 συλλήψεις) και «στον τομέα της πρόληψης, της αποτροπής είχαμε μια τραγική αποτυχία». Προς τι ο ψόγος; Αυτό δεν είναι το επίσημο δόγμα της κυβέρνησης, αφού κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, το μόνο που λέει και κάνει είναι η «αυστηροποίηση των ποινών», δηλαδή της καταστολής. Ακουσε ποτέ κανείς κυβερνητικό να αναγγέλ-λει μέτρα πρόληψης;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT