Εμπρησμοί και «αυστηροποίηση»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Αναφέραμε πολλάκις την επικοινωνιακή διαχείριση του μεγάλου προβλήματος που έχουμε κάθε καλοκαίρι, δηλαδή των πυρκαγιών. Η κυβέρνηση, για να δείξει ότι κάτι κάνει, προαναγγέλλει την αυστηροποίηση των ποινών και αυτό δεν είναι καν το χειρότερο. Το πρόβλημα είναι ότι… υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, νομοθετεί στο γόνατο κάποιες διατάξεις, οι οποίες συνήθως μένουν ανεφάρμοστες ή εφαρμόζονται επιλεκτικώς.

Το 2021, τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και έκανε κακούργημα ακόμη και τον εμπρησμό εξ αμελείας. Δύο χρόνια μετά, ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγγειλε από την ΕΡΤ (31.7.2023) νέα αυστηροποίηση, με υψηλότερα αυτήν τη φορά πρόστιμα. Δυστυχώς, δεν ρωτήθηκε και δεν απάντησε πώς πήγε η αυστηροποίηση των ποινών του 2021. Υπήρξε κάποια βελτίωση ή ήταν ένα ακόμη νομοθέτημα που πήγε στον βρόντο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή» (4.11.2022), στην αντιπυρική περίοδο του 2022, δηλαδή τον πρώτο χρόνο μετά την αυστηροποίηση, ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν αυξημένος κατά 3,1% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2007-2021, όταν δηλαδή ο εμπρησμός ήταν πλημμέλημα.

Η κυβέρνηση νομοθετεί στο γόνατο κάποιες διατάξεις για τις πυρκαγιές, οι οποίες συνή- θως μένουν ανεφάρμοστες ή εφαρμόζονται επιλεκτικώς.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας είπε στην ΕΡΤ «ο Ιούλιος ολοκληρώθηκε με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες». Από τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι τον Ιούλιο του 2020 είχαμε 1.255 πυρκαγιές, το 2019 ήταν 951 κ.λπ. Φυσικά, οι δασικές πυρκαγιές είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και η απλή σύγκριση των αριθμών δεν αποκαλύπτει πλήρως την αλήθεια. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που αυξάνουν ή μειώνουν τον αριθμό των συμβάντων. Αυτοί δεν πρόκειται να μελετηθούν ποτέ διότι τα στοιχεία είτε δεν υπάρχουν είτε δεν δημοσιοποιούνται. Ο κ. Κικίλιας δικαιολόγησε τις δέκα μεγάλες πυρκαγιές από τον αριθμό 1.470 συμβάντων, αλλά δεν ρωτήθηκε και δεν είπε πόσα από αυτά οφείλονται αληθώς σε εμπρησμό (είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια) ώστε να δικαιολογεί την περαιτέρω «αυστηροποίηση».

Λέμε «αληθώς» διότι στο προαναφερθέν ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου κ. Γιάννη Σουλιώτη προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μεγάλη πυρκαγιά του 2022 στην Πεντέλη, η οποία κατέκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους και προκάλεσε υλικές ζημιές σε τουλάχιστον 54 σπίτια. «Αρχικά, ακόμη και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με δημόσιες δηλώσεις τους είχαν δημιουργήσει την πεποίθηση πως η πυρκαγιά ήταν έργο εμπρηστών. Στη συνέχεια, άλλες πληροφορίες άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφειλόταν σε αμέλεια και να ξεκίνησε από μελισσοκόμο που κάπνιζε τα μελίσσια του. Τελικά, όπως προκύπτει από πληροφορίες της “Κ”, τα στελέχη της Πυροσβεστικής φέρεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς είναι σε διαφορετικό σημείο απ’ αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι από το συγκεκριμένο σημείο, ανατολικά από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, διέρχεται πυλώνας μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης» («Καθημερινή», 4.11.2022).

Από τον Ποινικό Κώδικα δεν είναι σαφές αν για τους (πολλούς) εμπρησμούς εξ αμελείας που προκαλούνται από πυλώνες του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα πάει φυλακή ο πρόεδρος του Δ.Σ. ή, έστω, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Συστήματος Μεταφοράς. Δεν ακούσαμε καν για κάποια μήνυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας κατά της εταιρείας, κάτι που μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: ή ο νόμος είναι για τα επικοινωνιακά πανηγύρια ή φτιάχτηκε μόνο για τις γιαγιάδες που καπνίζουν σφηκοφωλιές. Αν φυσικά η πρόσφατη πυρκαγιά στους Μυτιληνιούς της Σάμου οφείλεται στην ηλικιωμένη που συνελήφθη. Βάζουμε αυτόν τον αστερίσκο, διότι μετά την προσαγωγή δεν ακούσαμε τίποτε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT