90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ… 13–8–1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

ΑΡΕΙΑΝΗ: Η γερμανική επιθεώρησις «Η Σοφία του Εθνους» δημοσιεύει εις το τελευταίον τεύχος ένα περίεργον άρθρον, περιλαμβάνον διαφόρους συστάσεις προς Αρειανικής καταγωγής άνδρας, προς τον σκοπόν της βελτιώσεως της φυλής των. Εν πρώτοις συνιστάται εις κάθε άνδρα καλής «ράτσας» να νυμφεύεται Αρειανήν ξανθήν με γαλανά μάτια, με πρόσωπον ωοειδές και δέρμα λευκόν, και όχι να συνδέη την τύχην του με μελαγχροινήν κόρην μεσογειακής φυλής με κορμόν μακρύ, κοντά πόδια, μαλλιά μαύρα και χείλη σαρκώδη. Ο μεσογειακός τύπος είνε, κατά την επιθεώρησιν, ο τύπος της «γκαρσόν», ο οποίος έρχεται εις αντίθεσιν προς τα χιτλερικά ιδεώδη. Κάθε καλός Αρειανός δεν πρέπει επίσης να νυμφεύεται νέαν η οποία έχει ζήσει πολύ κοσμικήν ζωήν ή εξασκεί ελευθέριον επάγγελμα. Η ιδεώδης σύζυγος του γνησίου Γερμανού «πρέπει να είναι μία νέα φιλόπονος, καλή νοικοκυρά και προ πάντων μητέρα που θα αγαπά τα παιδιά της».

ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Ο πληθυσμός των Αθηνών και Πειραιώς απεκαλύφθη ότι διαιρείται όχι ως μέχρι τούδε ενομίζετο εις δύο κατηγορίας, αλλά εις τρεις. Εις την κατηγορίαν των γηγενών, των προσφύγων και των… παπατζήδων. Την εντύπωσιν αυτήν παρέχουν τουλάχιστον τα αλλεπάλληλα και συνεχιζόμενα φονικά μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ως επάγγελμα να «παίζουν τον παπά» εις τα «κορόιδα». Φαίνεται ότι το επάγγελμα αυτό περιέχει ολόκληρον ιεραρχίαν, διά την οποίαν ερίζοντες οι «παπατζήδες» με τον «αρχιπαπατζήν» των, εκήρυξαν άγριον πόλεμον αλληλοεξοντώσεως. Και ούτω οι συνηθισμένοι να παίζουν τον παπά εις τους άλλους τον βλέπουν κατ’ αυτάς… εις την κηδείαν των.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΣ: Αγγέλλεται εξ Αβάνας ότι ο πρόεδρος Μαχάντο παρέδωσε την εξουσίαν εις τον στρατηγόν Χερέρα. Ο τελευταίος θ’ ασκήση προσωρινώς τα προεδρικά καθήκοντα, ως οριστικός όμως πρόεδρος φέρεται ο τέως εν Ουασιγκτώνι πρεσβευτής της Κούβας κ. Εσπέντες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT