90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ… 15-8-1933

53" χρόνος ανάγνωσης

ΒΑΣΤΙΛΛΗ: Εις τας στήλας των γαλλικών εφημερίδων διεξάγεται μια ενδιαφέρουσα συζήτησις σχετικώς με την ακριβή ημερομηνία ενάρξεως της μεγάλης Γαλλικής Επαναστάσεως. Είνε γνωστόν ότι γενικώς ως ημέρα επισήμου ενάρξεως της επαναστάσεως ταύτης θεωρείται η 14η Ιουλίου 1789, ότε κατελήφθη η Βαστίλλη, και η οποία έγινεν έκτοτε η ημέρα της εθνικής εορτής των Γάλλων. Εις την πραγματικότητα όμως η κατάληψις αύτη δεν ήτο ειμή εν δευτερεύον επεισόδιον του οποίου είχον προηγηθή πολλά άλλα. Πρώτον εξ όλων υπήρξεν αναμφιβόλως το σημειωθέν την 10ην Αυγούστου του 1788. Κατά την ημέραν εκείνην εδημοσιεύθη εις τας Βερσαλλίας η απόφασις των Κρατικών Συμβουλίων, διά του οποίου συνεκαλείτο η Εθνοσυνέλευσις διά την 1ην Μαΐου.

ΓΟΥΙΚ-ΕΝΤ: Το καθιερωμένον αγγλικόν «ουήκ-εντ» του Αυγούστου παρουσίασε κατά το έτος αυτό την πλέον πρωτοφανή έξοδον των κατοίκων της αγγλικής πρωτευούσης προς τας εξοχάς. Οι απελθόντες από το Λονδίνον υπολογίζονται εις 1.500.000 εκδρομέων. Και η εν γένει εκδρομική κίνησις του τελευταίου Σαββατοκύριακου καθ’ όλην την Αγγλίαν ανήλθεν εις 6.000.000 ταξιδιωτών. Η εταιρεία των αγγλικών σιδηροδρόμων διά να αντιμετωπίση την εξαιρετικήν αυτήν κίνησιν καθιέρωσε διά το επόμενον Σαββατοκύριακον χιλίας οκτακοσίας εκτάκτους αμαξοστοιχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT