Αλληλεγγύη στη Μενδώνη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Αρχαιολόγοι είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τα επιτεύγματα της σύγχρονης τέχνης. Το διεπίστωσα ιδίοις όμμασι χθες όταν πέρασα από την οδό Ερμού 134-136, στον πεζόδρομο μετά την πλατεία Αγίων Ασωμάτων, στα πλευρά του νεκροταφείου του Κεραμεικού. Ξέρετε, αυτό που είχε παραχωρήσει η πονόψυχη Μελίνα στον σύλλογό τους και τώρα θέλει να τους το πάρει πίσω η ανάλγητη Μενδώνη. Η πρόσοψη, όπου και μια σκαλωσιά με σκισμένο το προστατευτικό δίχτυ, είναι γεμάτη με το είδος της δημιουργίας που ονομάζεται «γκράφιτι» και εμείς οι συντηρητικοί το θεωρούμε αισθητική ρύπανση του αστικού τοπίου. Μόλις που διακρίνεται πίσω από τα γνωστά μαύρα καβαλιστικά η πινακίδα του συλλόγου τους για να καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για κατάληψη μπαχαλάκηδων αλλά για την έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Πάντως, αν δεν ήμουν εθισμένος στα ήθη του ελληνισμού και μου έλεγαν περί τίνος πρόκειται, δεν θα το πίστευα. Θα μου πείτε, την αγάπη τους για τη σύγχρονη τέχνη την είχαμε ήδη αντιληφθεί όταν η πρόεδρός τους κ. Κουτσούμπα είχε αναρτήσει φωτογραφία οστράκου όπου αναγραφόταν σε αρχαίο αλφάβητο η εξαιρετικής λεπτότητας και πολιτικής ευφυΐας φράση «Μητσοτάκη – κάνεις αυτό που δεν μπορώ να γράψω». Η κ. Κουτσούμπα, ειρήσθω εν παρόδω, εκτός από πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων, είναι και περιφερειακή σύμβουλος του συλλόγου ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η Μελίνα ήταν γενναιόδωρη. Μοίραζε κομμάτια της δημόσιας περιουσίας κατά βούληση. Αλήθεια, τι έχει γίνει με εκείνα τα σπίτια στην Πλάκα που τα είχε παραχωρήσει χωρίς μίσθωμα σε υπαλλήλους του υπουργείου της; Hταν ωραία η Ελλάδα του καιρού εκείνου. Καμία σχέση με τη σημερινή. Απορία. Οταν το Δημόσιο παραχωρεί ένα περιουσιακό του στοιχείο, δεν έχει την υποχρέωση ο επωφελούμενος να φροντίζει για τη συντήρησή του; Θα μου πείτε, πού μυαλό. Οι άνθρωποι έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε κοινωνικές παρεμβάσεις και ανθρωπιστικές δράσεις. Hθελαν να οργανώσουν εκδήλωση για το ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο και μάλιστα θα έκαναν και έρανο. Ποιος άραγε ήταν ο σκοπός του εράνου; Οι γνωστοί «αλληλέγγυοι» θεωρούν πως η κ. Μενδώνη το έκανε για να τους εκδικηθεί επειδή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων –όσων είναι δημόσιοι υπάλληλοι– την αντιπολιτεύεται. Είναι οι ίδιοι που είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο για το περίφημο «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης. Εγώ, ως αλληλέγγυος στη Μενδώνη, μετά την αυτοψία και την κατάντια που αντίκρισαν τα μάτια μου, θεωρώ πως θα έπρεπε να το έχει ήδη κάνει. Και περιμένω να δω αν η απόφασή της θα υλοποιηθεί ή αν θα έχουμε μία ακόμη κατάληψη απ’ αυτές που κοσμούν την ωραία μας πόλη. Αν και δεν το βλέπω. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι άνθρωποι και σκέφτονται την καριέρα τους, η οποία δεν σηκώνει ποινικές καταδίκες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT