90 χρόνια πριν στην «Κ»…20 – 8 – 1933

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

ΤΕΡΜΙΤΕΣ: Ο τερμίτης –ένα είδος μήρμυγκος– είνε το έντομον το περισσότερον ομοιάζον με τον άνθρωπον. Μία στρατιά τερμιτών προχωρεί σήμερον απειλητικώς προς την Νέαν Υόρκην. Είνε τα μόνα έντομα τα οποία κτίζουν ουρανοξύστας δύο φορές μεγαλυτέρους από το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντιν της Νέας Υόρκης, τηρουμένων, εννοείται, των αναλογιών. […] Διά την αντιμετώπισιν του κινδύνου όστις απειλεί τας ξυλίνας οικοδομάς της Νέας Υόρκης λόγω της φοβεράς επιδρομής των τερμιτών, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη γίνεται πλέον χρήσις ξύλου, ούτε να ευρίσκεται εις άμεσον επαφήν μετά του εδάφους, όπου δε χρησιμοποιείται ξύλον να εμβαπτίζεται τούτο εντός κριεζώτου ή εις άλλας ουσίας αίτινες έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τους τερμίτας.

ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ: Ο «Χρόνος», εξετάζων την εξωτερικήν πολιτικήν της Γερμανίας, διερωτάται αν η Γερμανία ακολουθή πολιτικήν δυναμένην να προσαρμοσθή είτε εντός του πλαισίου της ΚΤΕ είτε εις το, μάλλον περιωρισμένον, του τετραμερούς τοιούτου. «Δυστυχώς –τονίζει– δεν φαίνεται δυνατόν τοιούτον τι». […] Περαιτέρω υπομιμνήσκει την άποψιν καθ’ ην πρώτιστον έργον της γερμανικής πολιτικής είνε να προασπίση την Γερμανίαν κατά πάσης εξωτερικής επιβουλής διά την καταστροφήν του εθνικοσοσιαλιστικού κράτους. Δεύτερον, μέγα έργον αυτής είνε να εξουδετερώση την συνθήκην των Βερσαλλιών και ουχί απλώς να επιτύχη τροποποιήσεις τινάς των διατάξεων αυτής, αλλά το δεύτερον τούτο έργον θα γίνη όταν το γερμανικό κράτος ανασυγκροτηθή εν όλη αυτού τη ισχύι. «Σήμερον –εξακολουθεί ο «Χρόνος»– ουδείς αμφιβάλλει ότι προπαρασκευάζεται προς τούτο. Ιδού ότι προειδοποιήθημεν τόσον ημείς όσον και οι άλλοι λαοί».

ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ: Το περίεργον αστρονομικόν ωρολόγιον των αυτοκρατορικών Ανακτόρων του Βερολίνου, το οποίον κατασκευασθέν από το 1791, είχε τραυματισθή από τας ξιφολόγχας των επαναστατών του 1918, επεσκευάσθη ήδη, κατά διαταγήν του Χίτλερ, και συγκεντρώνει πάλιν τον θαυμασμόν των Βερολινέζων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT