H κακοποίηση δημόσιου χώρου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Σε μια προσπάθεια, πριν από χρόνια, εκσυγχρονισμού του κράτους και καλύτερης λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα εκχωρήθηκαν –και σωστά– σημαντικές και κρίσιμες αρμοδιότητες στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με ουσιαστικές πλευρές της καθημερινότητας όλων μας, όπως η καθαριότητα, η επιμέλεια και η φροντίδα του δημόσιου χώρου (δρόμοι, πλατείες, σιντριβάνια) όπου αυτός υπάρχει.

Για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν αναλάβει και την αξιοποίησή του σε ό,τι αφορά την πρόσοδο εσόδων από μισθώσεις σε καταστήματα, χώρους εστίασης, παραλίες, ξαπλώστρες και λοιπά.

Και ενώ πράγματι οι δήμοι επιδίδονται –και καλά κάνουν– σε οικονομική αξιοποίηση δημοσίων χώρων, προς χάριν της αναψυχής των πολιτών, εντούτοις δεν ενδιαφέρονται καθόλου (μα καθόλου στη συντριπτική τους πλειονότητα, διότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις) για το πώς εφαρμόζεται στην πράξη αυτή η αξιοποίηση.

Αν δηλαδή τηρούνται οι συμβάσεις, αν πράγματι καταλαμβάνεται ο δημόσιος χώρος από εκείνον που τον μισθώνει ή αν τραπέζια, ξαπλώστρες και τα συναφή επεκτείνονται σε σημείο που να μην υπάρχει σπιθαμή ελεύθερης γης.

Με δεδομένο πως τα φαινόμενα κατάχρησης στη χρήση του δημόσιου χώρου πήραν φέτος το καλοκαίρι μεγάλες διαστάσεις, σε ό,τι αφορά τις παραλίες και τους αιγιαλούς, με κινητοποιήσεις κρατικών υπηρεσιών και κατοίκων, προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα θέματα, τα οποία σχετίζονται με τη σωστή λειτουργία κρατικών υπηρεσιών.

Διότι, για να έχουν δημιουργηθεί οι τεράστιες καταχρήσεις στη χρήση του δημόσιου χώρου, σημαίνει ότι πολλές –διότι δυστυχώς υπάρχουν ατελείωτες συναρμοδιότητες– κρατικές υπηρεσίες, πολεοδομίες, αστυνομία, δικαστική αρχή, δήμοι και περιφέρειες δεν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους.

Χρειάστηκε να κινητοποιηθούν εισαγγελείς, όπως έγινε στις Κυκλάδες, σε υψηλό επίπεδο, για να μαζευτεί κατά τι το πράγμα.

Καταβλήθηκαν κάποιες φιλότιμες προσπάθειες, όμως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο δημόσιος χώρος κακοποιείται βάναυσα. Μήπως θα ήταν χρήσιμο, και ενδεχομένως αποδειχθεί και αποτελεσματικό, να κινηθούν, επιτέλους, διαδικασίες ποινικής αντιμετώπισης των υπευθύνων των κρατικών υπηρεσιών που αδρανούν για χρόνια (αν δεν κάνουν κάτι χειρότερο που όλοι καταλαβαίνουμε) και να επιβληθούν πρόστιμα τσουχτερά και στους δήμους;

Διότι αυτοί μισθώνουν και αυτοί έχουν υποχρέωση και να ελέγχουν. Για να σταματήσει, επιτέλους, το γαϊτανάκι με τη μετάθεση των ευθυνών, κάτι που γελοιοποιεί το κράτος, κοροϊδεύει τους πολίτες και ευνοεί τους παρανόμους…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT