Οι «διαφημιστές» του χουλιγκανισμού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η κουλτούρα του γηπέδου και η «αισθητική» του χουλιγκανισμού γνωρίζουν περίοδο έξαρσης στη θέασή τους. Ενας από τους λόγους γι’ αυτό είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Στο Ιnstagram, για παράδειγμα, υπάρχουν δεκάδες λογαριασμοί που δημοσιεύουν βίντεο από επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων – από ομάδες οργανωμένων οπαδών με φωτοβολίδες και καπνογόνα, και από πορείες των λεγόμενων ultras προς τα γήπεδα των αντιπάλων τους. Χθες, ένας λογαριασμός κοινοποίησε βίντεο με οπαδούς των αγγλικών ομάδων Μπόλτον και Γουίγκαν να παίζουν ξύλο στη μέση του δρόμου. Σε άλλον λογαριασμό, αντίστοιχα, αναρτήθηκε βίντεο από γήπεδο των Τιράνων, στο οποίο οι οπαδοί είχαν στήσει ένα επικίνδυνο σόου πυροδοτώντας δεκάδες φωτοβολίδες ευθείας βολής προς τους αντιπάλους τους. Στη λεζάντα ξεχωρίζει το σύνθημα «Νo pyro, no party», δηλαδή «όχι φωτοβολίδες, όχι πάρτι», όπως αντίστοιχα οι φωτογραφίες των χούλιγκαν με μαύρα ρούχα και «full face» κάλυψη συνοδεύονται από τη φράση «Νo face, no case» (όχι πρόσωπο, όχι –ποινική– υπόθεση).

Την εποχή της «στυλιζαρισμένης» οπαδικής βίας μέσα, κυρίως όμως έξω από τα γήπεδα, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσουρή μοιάζουν «εκτός θέματος». Στα μαχαιρώματα οπαδών εκτός γηπέδων επελέγη ως απάντηση η αυστηροποίηση των ελέγχων για την είσοδο στις θύρες των οργανωμένων, ενώ εξαγγέλθηκε (για μία ακόμη φορά…) το κλείσιμο των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών. Και όμως, την εποχή της άνθησης του χουλιγκανισμού διεθνώς, το σημαντικότερο εργαλείο στον τομέα της καταστολής είναι η αποτελεσματική λειτουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας ασφαλείας με αποκλειστικό αντικείμενο να παρακολουθεί και να προλαμβάνει τα σχέδια των πιο σκληροπυρηνικών χούλιγκαν. Πριν από αρκετά χρόνια, το τμήμα Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ), που υπαγόταν στην Κρατική Ασφάλεια, αναβαθμίστηκε σε υποδιεύθυνση και απέκτησε αυτονομία, αλλά η αναβάθμιση αποδείχθηκε μόνο τυπική. Οι επικεφαλής της υπηρεσίας εναλλάσσονται πριν προλάβουν να εξοικειωθούν με το αντικείμενο, το ίδιο και οι περισσότεροι αξιωματικοί που υπηρετούν εκεί. Η ΥΑΒΑΧ εξελίχθηκε σε ένα καλό πόστο για τους αστυνομικούς που θέλουν μεν να συνεχίσουν να υπηρετούν στην Ασφάλεια Αττικής, αλλά δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες όπως το Ανθρωποκτονιών, η Δίωξη Ναρκωτικών κ.ά. Η ουσιαστική αναβάθμιση της υπηρεσίας, ωστόσο, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί με την Αντιτρομοκρατική σε μια περίοδο που η ένοπλη βία ήταν αυτή που γεννούσε κρίσεις, θα περιορίσει την ανεξέλεγκτη σήμερα δράση χούλιγκαν. Οι οποίοι στην Ελλάδα αισθάνονται ακόμη ασφαλείς να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης και να πυροδοτούν βόμβες σε σπίτια και γραφεία αντιπάλων τους…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT