Η ηγέτιδα δύναμη Ελλάς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Η διεκδίκηση ηγετικού ρόλου της Ελλάδος στα Βαλκάνια άρχισε με την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, το 1991, στην περιοχή αυτή. Πρωταγωνιστής από ελληνικής πλευράς ήταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Την εποχή εκείνη η θέση της Ελλάδος ήταν αναμφιβόλως πλεονεκτική, καθώς η χώρα ήταν ήδη πλήρες μέλος δύο ισχυροτάτων συνασπισμών της Δύσεως, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Η οικονομική υπεροχή της χώρας, αναμφισβήτητη. Φιλοδο-ξία της τότε ελληνικής κυβερνήσεως, να εισαγάγει τη δυτικοευρωπαϊκή τεχνογνωσία στις χώρες της Βαλκανικής.

Η πρώτη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Αλβανία μετά την εποχή του Ενβέρ Χότζα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 1991, τότε που ο νέος ηγέτης της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, έθεσε δημοσίως και αιφνιδίως θέμα αποδόσεως των περιουσιών στους Τσάμηδες. Η συνάντηση την ίδια χρονιά με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ζέλιου Ζέλεφ, που είχε διαδεχθεί τον αποκαθηλωθέντα Τόντορ Ζίβκοφ το 1989, δεν παρουσίασε ανάλογα προβλήματα, αλλά ουδέποτε υπήρξε πολύ εύκολη.

Και τέλος, κατά το μοιραίο έτος 1991, ο Κίρο Γκλιγκόροφ ανακήρυξε την απόσχιση της χώρας του από τη Γιουγκοσλαβία με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οπότε η Ελλάς από ηγετική δύναμη της Δύσεως της Βαλκανικής κατέστη «πρόβλημα» της Δύσεως στην περιοχή.

Πέρασαν τριάντα δύο χρόνια από τότε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, την περασμένη Δευτέρα, και σε μία δημόσια δήλωσή του τόνισε: «Η Αθήνα γίνεται σήμερα σημείο συναντήσεως όλων των χωρών της περιοχής». Ηγετική πρωτοβουλία όντως. Εως και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου προσεκλήθη. Οχι όμως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ενώ ο πρόεδρος αυτής της χώρας αρνήθηκε να μετάσχει. Εις τη συνάντηση μετείχαν και οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. Ολως τυχαίως η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ευρίσκετο στην Αλβανία για διακοπές εκείνη την περίοδο φιλοξενούμενη του Αλβανού ομολόγου της Εντι Ράμα. Εχουν παλιούς ιστορικούς δεσμούς οι δύο χώρες.

Προς επικαιροποίηση με τα διαδραματιζόμενα εις την περιοχή προσεκλήθη και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη, διότι προσεφέρθη η Ελλάς να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα F-16. Ετσι έκλεισε αυτή η συνάντηση, με την Ελλάδα στο έλεος της φωτιάς. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ασχετο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT