90 χρόνια πριν στην «Κ»: 27 – 8 – 1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Σκοπός της σημερινής προσπαθείας του κ. Ρούσβελτ είνε να αποκαταστήση τας τιμάς εις τα επίπεδα του 1924 και 1925, αλλ’ ο αμερικανικός Τύπος εκφράζει την γνώμην ότι ο Πρόεδρος θα επιδιώξη την αναζωογόνησιν των εμπορικών συναλλαγών διά της αυξήσεως του εν κυκλοφορία χαρτονομίσματος ή διά της υποτιμήσεως της τιμής του δολλαρίου, υψουμένων ούτω κατ’ ανάγκην των τιμών των ειδών της πρώτης ανάγκης. Εν τοσούτω αν και το πρόγραμμα της οικονομικής ανορθώσεως συμβαδίζει με την αύξησιν της αναγκαστικής κυκλοφορίας, υπάρχουν ενδείξεις πείθουσαι ότι ο Πρόεδρος θα χρησιμοποιήση το όπλον του πληθωρισμού μόνον εις περίπτωσιν καθ’ ην η απόπειρα προς ενίσχυσιν της αγοραστικής ικανότητος των πολιτών διά της αυξήσεως των ημερομισθίων αποδειχθή ότι αποτυγχάνει. Ο Τζων Δ. Ροκφέλλερ τονίζει ότι η επιτυχία του προγράμματος του κ. Ρούζβελτ εξαρτάται εκ της συνεργασίας όλων.

ΕΞΩΣΤΑΙ: Ο Διευθυντής των εργοστασίων αεροπλάνων του Χάρκωβ Καλλίνιν εδήλωσεν ότι τα Σοβιέτ ετερμάτισαν την κατασκευήν του μεγίστου επιβατικού αεροπλάνου του κόσμου. Το νέον αεροπλάνον φέρει τα ενδεικτικά Κ7. Είνε ολόκληρον εκ χάλυβος, έχει 17 θαλαμίσκους, εντός εκάστου των οποίων έχουν τοποθετηθεί 4 μεγάλαι έδραι αι οποίαι την νύκτα θα μετατρέπωνται εις κλίνας. Το αεροπλάνον θα δύναται να περιλαμβάνη 128 επιβάτας, θα έχη δε επαρκή εισέτι χώρον διά το πλήρωμα. Εις το μέσον του αεροπλάνου θα υπάρχη μία μεγάλη αίθουσα, επίσης εκατέρωθεν του αεροπλάνου θα υπάρχουν εξώσται περιπάτου.

ΑΞΙΩΣΕΙΣ: Η άρνησις της κυβερνήσεως των Τιράνων να πωλήση εις την Ιταλίαν τα εδάφη επί των οποίων έχουν γίνει οχυρωματικά έργα –ιδίως τα ευρισκόμενα παρά την γιουγκοσλαβικήν μεθόριον– και να δεχθή την υποχρεωτικήν διδασκαλίαν της ιταλικής γλώσσης εις τα αλβανικά σχολεία, δεν απογοήτευσε την Ιταλίαν, η οποία προβάλλει ήδη νέας αξιώσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT