Ο ΑΔΜΗΕ δεν προκαλεί φωτιές;

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Είναι εντυπωσιακό όχι μόνο το ύφος, αλλά και οι απαιτήσεις, στο εξώδικο που έστειλε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) προς την εφημερίδα και τον γράφοντα για τις πυρκαγιές.

«ΚΑΛΕΙΣΘΕ», αναφέρουν με κεφαλαία, «διά της δημοσιεύσεως με την ίδια γραμματοσειρά και μέγεθος του τίτλου της επίδικης έκδοσης (έντυπης και ηλεκτρονικής) του ακόλουθου κειμένου:

«Ο ΑΔΜΗΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΩΤΙΕΣ. Καμία ένδειξη ή απόδειξη ότι το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος συνδέεται με την εκδήλωση πυρκαγιών. Σε σχέση με το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής της 13ης/8/2023, υπό τον τίτλο “Εμπρησμοί και αυστηροποίηση” στη στήλη της Εφημερίδας “ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ”, διευκρινίζονται τα εξής: 1) Δεν διαθέτουμε κανένα απολύτως πόρισμα, στοιχείο ή ένδειξη που να συνδέει το δίκτυο ή τις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ ή να αποδίδει στην ΑΔΜΗΕ την πρόκληση πυρκαγιών. 2) Η αναφορά του παραπάνω δημοσιεύματος ότι ο ΑΔΜΗΕ συνδέεται με την πρόκληση πυρκαγιών δεν στηρίζεται σε στοιχεία και δεν αντιστοιχεί σε πραγματικά γεγονότα. 3) Ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την απολύτως ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεών του σε ολόκληρη την επικράτεια. 4) Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές για την ανάδειξη των αιτίων και τον προσδιορισμό τυχόν υπαιτίων των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές που λειτουργούν εγκαταστάσεις του».

Το εντυπωσιακό εν προκειμένω δεν είναι η βεβαιότητα του ΑΔΜΗΕ, πως «δεν διαθέτουμε κανένα απολύτως πόρισμα, στοιχείο ή ένδειξη που να συνδέει το δίκτυο ή τις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ ή να αποδίδει στην ΑΔΜΗΕ την πρόκληση πυρκαγιών». Απαιτεί να πιστοποιήσουμε ότι «ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την απολύτως ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεών του σε ολόκληρη την επικράτεια». Με ποια στοιχεία θα το πιστοποιήσουμε; Μόνο με την απειλή δικαστικών διώξεων;

Αντί απαντήσεως, θα παραθέσουμε πρόσφατα στοιχεία. Πέρυσι, ο Τύπος αποκάλυψε το πόρισμα της Πυροσβεστικής για τη μεγάλη πυρκαγιά σε Τατόι και Βαρυμπόμπη (100.000 στρέμματα), πόρισμα που αναφέρει ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον «μη επαρκή καθαρισμό στον πυλώνα Χ44 του ΑΔΜΗΕ» («Τα Νέα», 24.5.2022). Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής είπε «μία από τις κύριες αιτίες έναρξης πυρκαγιών είναι οι σπινθηρισμοί που οφείλονται σε μη επαρκή καθαρισμό των πυλώνων» (ΕΡΑ, 24.5.2022).

Ερωτηθείς αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι πυρκαγιές στην Πάρνηθα το 2007, στον Κάλαμο το 2017 και στην Κινέτα ξεκίνησαν από το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε ότι «είναι μια πολύ συχνή αιτία όχι μόνο αυτών των πυρκαγιών, αλλά και πολλών άλλων μικρότερων και μεσαίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT