90 χρόνια πριν…31-8-1933

52" χρόνος ανάγνωσης

ΤΟΠΟΣ ΜΟΡΦΩΣΕΩΣ: Η κυβέρνησις επεφόρτισε τον διακεκριμένον ποιητήν και φιλόσοφον Πωλ Βαλερύ [φωτ.], μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, να οργανώση εις Νίκαιαν διεθνές διανοητικόν συνέδριον. Ο κ. Βαλερύ ομιλών προς συντάκτην του «Αδιάλλακτου», έδωσε τας μεγάλας γραμμάς του σχεδίου. Η δράσις του Ινστιτούτου –είπε– θα συνίσταται εις διαλέξεις δοθησομένας υπό μελών της ανωτάτης εκπαιδεύσεως και διαφόρων επιστημονικών και φιλολογικών προσωπικοτήτων. Το κέντρον των μελετών θα είνε επίσης κέντρον ανταλλαγής σκέψεων, το οποίον συχνά θα καλή συγγραφείς, σοφούς και καλλιτέχνας εις τρόπον ώστε να καταστήση την Νίκαιαν τόπον ανωτέρας φιλολογικής μορφώσεως και ειδικώτερον μεσογειακής τοιαύτης.

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ: Κατ’ αρμοδίαν ανακοίνωσιν, το σταφιδόψωμον καθιερούται και πάλιν από της 1ης Οκτωβρίου. Η είδησις δεν είνε φυσικά ευχάριστος, αλλά το μέτρον είνε απαραίτητον εφ’ όσον διαρκεί η κρίσις. Εκείνο το οποίον ελπίζουν οι Ελληνες είνε ότι το νέον σταφιδόψωμον εκδόσεως Οκτωβρίου 1933 θα είνε κάπως βελτιωμένον από το περυσινόν.

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ: Πολλοί συμπολίται, τηρούντες τα «πάτρια», σκέπτονται να μετακομίσουν αύριο. Το αληθές είνε ότι τα ενοικιαστήρια εφέτος είνε περισσότερα από άλλοτε. Διά τον ίδιον λόγον και τα ενοίκια είνε αρκετά χαμηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT