Διαταραχές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Είτε ήταν τεχνικό είτε αυθόρμητο το ξέσπασμα του πρωθυπουργού προχθές στη Βουλή, είχε τη σημασία του. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για δια-κίνηση fake news και θεωριών συνωμοσίας. «Λέτε ό,τι σαχλαμάρα σάς κατέβει με το αζημίωτο… Νισάφι πια. Δεν θα είστε στο απυρόβλητο», είπε, αναφερόμενος στις πυρκαγιές και στις διάφορες αιτιάσεις του κ. Βελόπουλου.

Χθες, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, επανήλθε, δι’ άλλης οδού, στα fake news. Αφορμή, το θέμα των νέων ταυτοτήτων: «…Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, ούτε κάμερες και μικρόφωνα, ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα που ακούγονται. Ας μη γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού», υπογράμμισε. Ούτως ή άλλως, τζάμπα κόπος τα νυχθημερόν στησίματα στις ουρές, αφού από τον Αύγουστο του 2026 όλα τα παλιά δελτία, μαζί και αυτά που εκδίδονται σήμερα, θα είναι άκυρα.

Αντιμετωπίζοντας ευθέως αυτήν τη «μικρή πλειοψηφία» –όπως τη χαρακτήρισε– παίρνει μια σαφή πολιτική θέση και απόσταση από ένα ακροατήριο το οποίο κατά καιρούς έχει βρει φιλόξενη στέγη στα δεξιά της Ν.Δ. Φαίνεται, όμως, ότι το ζήτημα, των ταυτοτήτων εν προκειμένω, αποκτά ανησυχαστικές διαστάσεις, αφού και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, με παρέμβασή του, συνέστησε «σύνεση και φρόνηση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μέρος της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε ανορθολογική διαταραχή – ας θυμηθούμε τους ανεμβολίαστους. Κόμματα που την υποθάλπουν θα υπάρχουν πάντα. Η ατμόσφαιρα δε που κυκλώνει τη χώρα, με τις φωτιές, δεν βοηθάει καθόλου στην ψύχραιμη σκέψη. Αγωνία, θυμός, απώλειες ζωών και περιουσιών, η δυσαρμονία ενός κλιματικά επισφαλούς περιβάλλοντος, οι διαρκείς μεταβάσεις σε απρόβλεπτες εποχές επιτείνουν την καταφυγή σε κάθε μορφής παραλογισμό.

Η επίκληση των ορίων είναι και χρέος της πολιτείας. Ο αυστηρός, «πατερναλιστικός», τόνος που δηλώνει ευθαρσώς ότι ορισμένες αντιλήψεις είναι «σαχλαμάρες» και «νισάφι πια», βάζει, έστω και για λίγο, φρένο. Δηλώνει ότι κάποιες φωνές, ακριβώς επειδή ψηφίζονται κι έχουν θέση στο Κοινοβούλιο, δεν πρέπει να παρακάμπτονται ή να αγνοούνται ως γραφικότητες.

Η ζημιά, βέβαια, έχει αφεθεί να γίνει. Αλλά όταν προαναγγέλλεται η πρόθεση της πολιτείας να προχωρήσει ακάθεκτη (ακυρώνοντας τις ταυτότητες, για παράδειγμα), δημιουργούνται ρωγμές στα μέτωπα του ανορθολογισμού. Είναι ένας τρόπος ώστε οι πωλητές θεωριών να αρχίσουν να μένουν χωρίς εμπόρευμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT