90 χρόνια πριν…2-9-1933

52" χρόνος ανάγνωσης

ΑΔΕΞΙΟΙ: ∆ιά πρώτην φοράν, έπειτα από πολλά έτη, η Γκρέτα Γκάρμπο και ο Τζων Τζίλμπερτ παίζουν μαζή εις την ετοιμαζομένην νέαν ταινίαν «Βασίλισσα Χρηστίνα». Φαίνεται όμως ότι επέρασεν ο καιρός κατά τον οποίον απετέλουν το «ιδεώδες ζεύγος» της οθόνης, και όταν ευρέθησαν υποχρεωμένοι να «γυρίσουν» πάλιν μίαν ερωτικήν σκηνήν, εφάνησαν εξαιρετικώς αδέξιοι και στενοχωρημένοι.

ΣΥΝΤΡΙΒΗ: Το διάγγελμα [του Χίτλερ] τονίζει κυρίως ότι διά την ανατροπήν του δημοκρατικομαρξιστικού συστήματος και την αντικατάστασιν αυτού δι’ ενός νέου κράτους, παρίστατο η ανάγκη σαφούς αναγνωρίσεως των προκαταρκτικών συνθηκών αίτινες θα διηυκόλυνον μίαν παρομοίαν μεταβολήν. Εδέησε –γράφει το διάγγελμα– εν αρχή ν’ αναγνωρισθή ότι δεν συντρίβεται με διανοητικά όπλα μία δύναμις αποφασισμένη να χρησιμοποιήση την τρομοκρατίαν κατά του πνεύματος. Θα έπρεπεν επίσης ν’ αναγνωρισθή ότι τα αστικά κόμματα ηγωνίσθησαν με ανεπαρκή όπλα κατά του μαρξισμού και ότι δεν θα ηδύναντο να εμψυχωθούν με νέον ηρωικόν πνεύμα και αν ακόμη τοις εδίδοντο νέοι αρχηγοί. Θα έπρεπε λοιπόν να δημιουργηθή μια νέα οργάνωσις εξησκημένη ειδικώς διά τον αγώνα αυτόν και η οποία να επιβάλη εις τον λαόν μίαν αδιάλειπτον παραγωγικήν εργασίαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT