Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι κλίμα οδύνης και οργής θα επικρατούσε στη χώρα εάν οι 26 απανθρακωμένοι του Εβρου ήταν Ελληνες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα βρισκόταν υπουργός να δηλώσει πως «η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους που έχει η ορειβασία σε παρθένα δάση». Και αν το έλεγε δεν θα έμενε ούτε μία ημέρα στη θέση του. Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και στην Ελλάδα όλες οι ζωές δεν μετράνε το ίδιο.
Χειρότερα, όμως, είναι όσα άφησε να εννοηθούν ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για τις φωτιές στον Εβρο. «Είναι βέβαιο», είπε, «ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής. Και είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας» (31.8.2023). Τι κι αν οι απανθρακωμένοι μετανάστες βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά από εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά; Ποιος ξέρει; Ισως οι «διαδρομές» είναι πολλές και σκόρπιες. Μπορεί κάποιες να περνούν από την Πάρνηθα, όπου επίσης κάηκε το πελεκούδι.
Βεβαίως, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και έχει υπό την άμεση εποπτεία του την ΕΥΠ. Ισως ξέρει πράγματα απόρρητα, που δεν μπορεί να τα μάθει ούτε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (να σου πετύχει!) της Βουλής. Ρωτήθηκε από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων εάν υπάρχουν στοιχεία για όσα άφησε να εννοηθούν, αλλά δεν απάντησε. Ούτε αν υπάρχουν ούτε αν είναι και αυτά απόρρητα.
Χειρότερο είναι ότι, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, όλο το κακό συναπάντημα στα δεξιά της Ν.Δ. χρησιμοποιούσε δηλώσεις υπουργών για να χύσει το ρατσιστικό του δηλητήριο.
Το θέμα, όμως, είναι άλλο. Μπορεί ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός να αφήνει τέτοιου τύπου υπονοούμενα, όταν λίγες ημέρες πριν είδαμε όλοι τα θλιβερά βίντεο με τους κυνηγούς κεφαλών στον Εβρο να επιδεικνύουν τα έγκλειστα σε τρέιλερ «κομμάτια» τους; Είναι ένα πράγμα να έχει συγκεκριμένα στοιχεία, που έπρεπε να στείλει στη Δικαιοσύνη και μετά θα κάνει θέμα στη Βουλή –αυτό απαιτεί η δημοκρατική τάξη–, και είναι άλλο να κοινοποιεί μοτίβα, που μπορεί να έχουν ή μπορεί να μην έχουν σχέση με τις πυρκαγιές. Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος βλέπει ότι οι φωτιές ανάβουν σε διαδρομές των ανεμογεννητριών. Ορθώς ο πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε «σαχλαμάρες».
Το κακό, εν προκειμένω, δεν είναι ότι κάνουν πάρτι οι συνήγοροι των ανθρωποφυλάκων του Εβρου, και θα ανεμίζουν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη στο δικαστήριο· «δεν φταίμε εμείς, κ. πρόεδρε. Ο πρωθυπουργός της χώρας τα λέει…». Χειρότερο είναι ότι, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, όλο το κακό συναπάντημα στα δεξιά της Ν.Δ. χρησιμοποιούσε δηλώσεις υπουργών για να χύσει το ρατσιστικό του δηλητήριο.
Το χείριστο όλων είναι ότι όλη αυτή η συνωμοσιολογία εξαπλώνεται χωρίς κανένα πολιτικό διάφορο για τη κυβέρνηση. Ο προβληματισμός/δυσαρέσκεια/θυμός (διαλέγετε και παίρνετε) των πολιτών για τις πυρκαγιές δεν έχει να κάνει με την έναρξη, αλλά με τη συνέχειά τους. Δεν ψέγουν την κυβέρνηση επειδή άναψαν πολλές φωτιές –έτσι κι αλλιώς δεν ήταν περισσότερες από άλλες χρονιές–, αλλά για την έκταση που πήραν. Δεν ρωτούν ποιοι έβαλαν τις πυρκαγιές (γηγενείς, μετανάστες, Αρειανοί, Κλίνγκον), αλλά γιατί δεν σβήνουν. Επομένως, η διολίσθηση της κυβέρνησης σε μια ακροδεξιάς υφής συνωμοσιολογία είναι χειρότερη από έγκλημα. Είναι λάθος, από αυτά που δεν μας είχε συνηθίσει.
Σημειώναμε την περασμένη Κυριακή ότι η κυβέρνηση τα έχει χαμένα, με αποτέλεσμα να προσφεύγει σε παιδιάστικες και εκτός θέματος δικαιολογίες. Μπορεί αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει αντίπαλο. Ισως επειδή δεν έχει το επιχείρημα της «καμένης γης που άφησαν οι προηγούμενοι». Ανθρώπινο, αλλά ουδόλως δικαιολογημένο. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή αφήνει μία ακόμη πληγή στη Δημοκρατία και στο κράτος δικαίου· ίσως την τρίτη χειρότερη της Μεταπολίτευσης, μετά το δημοψήφισμα του 2015 και τις υποκλοπές του 2022.