90 χρόνια πριν στην «Κ»…3-9-1933

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

ΟΦΕΙΛΗ: Ο κ. Μπέρναρ Σω κατέληξε [σε ομιλία] με την έκφρασιν ευχαριστιών προς την ομήγυριν εκείνην των «χωρικών» της Νέας Υόρκης, λέγων ότι, αν έγινε σοσιαλιστής, το οφείλει εις τον Αμερικανόν θεωρητικόν Χένρυ Τζωρτζ, τον οποίον είχεν ακούσει τυχαίως εις μίαν διάλεξίν του εν Λονδίνω. Ο Σω, ο οποίος έως τότε ησχολείτο μόνο με την τέχνην, την φιλολογίαν, την φιλοσοφίαν, την «πεμπτουσίαν» του Ιψενισμού ή το «νόημα» του Βάγκνερ, ευρήκεν ούτω τον αληθή δρόμον του. Και έτσι κατέληξεν εις την πολιτικήν, μολονότι το κοινόν τον συνεπάθει περισσότερον όπως ήτο πρότερον.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ: «Η εξ υπουργών επιτροπή ήτις κατηρτίσθη όπως μελετήσει κατά πόσον είνε δυνατή η παροχή προς τους πρόσφυγας συμπληρωματικής αποζημιώσεως, κατόπιν επισταμένης μελέτης κατέληξε εις το συμπέρασμα ότι δεν είνε δυνατόν σήμερον να δοθή πρόσθετος αποζημίωσις. Η επιτροπή ως πρώτον μέτρον ανακουφίσεως της προσφυγικής μάζης υπέδειξεν την ελάττωσιν των προσφυγικών χρεών, ήτις κατ’ ουσίαν είνε απόσβεσις τούτων αφού εκ των προσφυγικών χρεών δεν διατηρούνται ειμή τα 3 εκατ. λιρών αίτινες έχουν διατεθεί διά την συμπλήρωσιν της στεγάσεως. Διά του υποβαλλομένου νομοσχεδίου επέρχεται μείωσις 40% και 50% των οφειλών των προσφύγων, ούτω δε το ποσόν της οφειλής υποβιβάζεται εις το ήμισυ περίπου» [Ι. Θεοτόκης, υπ. Γεωργίας].

ΠΡΟΛΗΨΗ: «Το Κράτος πρέπει να είνε πρόληψις και διά τούτο ο λαός πληρώνει φόρους προς διατήρησιν αστυνομίας και χωροφυλακής ίνα προλαμβάνωνται τα κατά των πολιτών εγκλήματα. Το έγκλημα της οδού Κηφισίας [απόπειρα δολοφονίας του Ελ. Βενιζέλου, Ιούνιος 1933] γεννά το ερώτημα πού υπήρξε το Κράτος. Δεν ευρέθη εκεί εις χωροφύλαξ όχι διά να προλάβη το έγκλημα, το οποίον αριστοτεχνικαί χείρες παρεσκεύασαν, αλλά διά να ειδοποιήση τας Αρχάς περί του εγκλήματος» [Ν. Αβραάμ, βουλευτής Φιλελευθέρων].

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT