Εκλογικά ανεπίκαιρα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Πλησίστια προήλαυνε η Νέα Δημοκρατία προς νέο θρίαμβο στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοικήσεως σε ένα μήνα περίπου από σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε φάση αποδιοργανώσεως να αναζητεί νέο ηγέτη μετά την παραίτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα. Ούτως ή άλλως, ποτέ δεν είχε παρουσία διακριτή και ισχυρή το κόμμα αυτό στην αυτοδιοίκηση.

Καθ’ όσον αφορά εις το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αυτό έχει εμπλακεί σε μια διαρκή αναζήτηση για τη διαμόρφωση νέας πολιτικής φυσιογνωμίας, που θα του επέτρεπε να κατακτήσει εκ νέου την ηγεμονική θέση που κατείχε στα χρόνια της Μεταπολιτεύσεως έως ότου επήλθε περίπου η εξαέρωσή του. Κατά συνέπεια, δεν συνιστά προς το παρόν πολιτική απειλή άξια λόγου. Και ενώ τα πάντα ήταν λαμπρά και φωτισμένα, με τους τουρίστες να κατακλύζουν απ’ άκρου εις άκρον την Ελλάδα, το πυρ κατέκαυσε τη χώρα. Και στη συνέχεια «οι καταρράκται του ουρανού ηνεώχθησαν», κατά πως γράφει το Βιβλίο της Γενέσεως της Παλαιάς Διαθήκης. Αλλά επειδή η εποχή των βιβλικών αναφορών έχει περάσει, έγινε χρήση «επιστημονικών» διατυπώσεων περί «ακραίων φαινομένων», περί των συνεπειών της «κλιματικής αλλαγής» που θα διαρκέσει Κύριος οίδε πόσα χρόνια, εάν δεν ταλανίσει τον πλανήτη μας εις τον αιώνα.

Κάποιοι έσπευσαν να αμαυρώσουν την εικόνα της «επιτελικής κυβερνήσεως», την ανεπάρκεια της τοπικής αυτοδιοικήσεως, πολλοί εκ των αρχόντων της οποίας φέρουν περιβολή σε αποχρώσεις του γαλάζιου. Υπάρχουν και ορισμένοι πάντως –ελάχιστοι σε αριθμό– που θα ανασύρουν από τη μνήμη το καρυωτακικό εκείνο ελεγείο πως «είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες…», υπονοώντας βέβαια ότι δεν είμαστε συντεταγμένο κράτος ή κοινωνία. Καθένας λέει σε παρόμοιες καταστάσεις ό,τι φτάσει κατά το λαϊκώς λεγόμενο.

Ευρέθη η Ελλάς στο έλεος των στοιχείων της φύσεως. Δάση αποτεφρώθηκαν. Περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ανθρωποι κάηκαν στις φωτιές και κάποιοι παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες. Και άρχισε ήδη ο απολογισμός της καταστροφής και οι εξαγγελίες για ανακούφιση των πολιτών από τη συμφορά. Με αυτά τα δεδομένα βαδίζει η χώρα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ουσιαστικές εκπλήξεις –πολύ δε περισσότερο ανατροπές– δεν πρόκειται να υπάρξουν, όσο και εάν ελπίζουν ορισμένοι. Το ο σώζων εαυτόν σωθήτω ίσχυε πάντα στις καταστροφές, αλλά και στην καθημερινότητα στις μέρες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT