Το σοκ και οι «εξειδικεύσεις» του…

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ο θάνατος του 36χρονου, ο οποίος σκοτώθηκε αφού σπρώχτηκε στη θάλασσα από προσωπικό του πλοίου «Blue Horizon», έχει συστημικές αναφορές και αίτια. Είναι ένα γεγονός που σοκάρει, αλλά δεν είναι ορθές οι γενικεύσεις. Μεταξύ αυτών, ότι η ελληνική κοινωνία έχει αποκτηνωθεί, ότι έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός, ότι έχει ενισχυθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας.

Είναι μάλιστα διχαστικό και κατ’ επέκταση λάθος να αναπαράγουμε άλλου είδους γενικεύσεις. Μία εξ αυτών είναι η άποψη ότι τώρα όλοι καταδικάζουν την πράξη του προσωπικού επειδή το θύμα είναι Ελληνας, αλλά πιθανότατα η καταδίκη δεν θα ήταν ομόθυμη εάν ήταν μετανάστης. Η ιδεολογικοπολιτική οπτική της άποψης αυτής εμφανίζεται συχνά στον δημόσιο διάλογο και μεγεθύνει τη βαρύτητα της πράξης του προσωπικού, και της αποδίδει εκφυλιστικά χαρακτηριστικά μιας άρρωστης κοινωνίας.

Ωστόσο, με άλλη αφετηρία και οπτική, και η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το ίδιο πράττει. Ο υπουργός έκανε λόγο για φρικαλέο γεγονός και πρόσθεσε: «Τέτοιες σκηνές δεν τις έχουμε ξαναδεί και είναι σίγουρο ότι σήμερα θρηνούμε τον χαμό του συνανθρώπου μας. Αλλά θρηνούν και οι οικογένειες των μελών του πληρώματος τους δικούς τους ανθρώπους που πήγαν να βγάλουν ένα μεροκάματο και δεν ξέρω για ποιους λόγους σήμερα κατηγορούνται για ανθρωποκτονία». Είναι προφανές ότι θα διερευνηθεί το γεγονός και ότι η υπερασπιστική γραμμή των κρατουμένων θα μετέλθει επιχειρήματα υπέρ τους. Ομως, ο κ. Βαρβιτσιώτης γενικεύοντας δημιουργεί την αίσθηση πως κάθε εργαζόμενος a priori έχει ελαφρυντικά καθώς μοχθεί για το μεροκάματο. Μήπως ο υπουργός υπηρετεί τη μικροπολιτική λογική που υιοθετούν πολλοί πολιτικοί υπερασπιζόμενοι τις θέσεις του προσωπικού που εποπτεύουν;

Αν ο «τρόπος» θανάτου του 36χρονου είναι ένα σοκαριστικό γεγονός που δεν χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία, άλλο τόσο σοκαριστικές είναι οι ευθύνες των εμπλεκομένων. Σε χθεσινό ρεπορτάζ της, η «Κ» ανέφερε ότι «οι αυτόπτες μάρτυρες δίνουν την εικόνα της απουσίας του Λιμενικού την ώρα του συμβάντος, ενώ η μοναδική απόπειρα διάσωσης έγινε από διπλανό επιβατηγό πλοίο». Ωστόσο γι’ αυτές τις αρμοδιότητες οι υπεύθυνοι εισπράττουν το μεροκάματο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT