«Ημέραι πονηραί…»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην Αγκυρα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας δεν ήταν συγκλονιστικά. Ούτε αναμενόταν άλλωστε κάτι διαφορετικό. Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες των επομένων συναντήσεων, που αφορούν πρωτίστως σε θέματα «ήπιας πολιτικής», όπως συνέβη και άλλοτε στο παρελθόν.

Το ενδιαφέρον συνεπώς επικεντρώνεται στις συνομιλίες που θα έχουν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δέκα μέρες από σήμερα, στο περιθώριο της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αμφίβολο εάν υπάρξει πρόοδος ουσιαστική επί των διαφορών που έχουν συσσωρευθεί στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά και ασύνετο ταυτόχρονα να προεξοφλήσει κάποιος τα μελλούμενα.

Η συνάντηση των κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν πήγε «ατμοσφαιρικώς» κατά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων πολύ καλά. Τουρκικές εφημερίδες μίλησαν για «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών. Κάποιοι εν Ελλάδι επεσήμαναν ότι ο κ. Φιντάν δεν αναφέρθηκε στην «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, αλλά σε «ομογενείς». Κατά τα άλλα και οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των χωρών που εκπροσωπούν.

Ισως το μόνον που θα μπορούσε να υποστηριχθεί με ασφάλεια είναι ότι και σε αυτήν τη φάση οι δύο πλευρές εξαγοράζουν χρόνο. Πρόκειται περί «τεχνικής» παλαιοτάτης που χρησιμοποιείται στη διπλωματία αλλά όχι μόνο. «Περιπατείτε, μη ως άσοφοι, αλλ’ ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισι» έγραφε ο Απόστολος Παύλος στην προς Εφεσίους επιστολή του.

Την εποχή εκείνη οι χριστιανοί, προς τους οποίους απευθυνόταν ο Παύλος, πίστευαν ακραδάντως ότι επίκειται η Δευτέρα Παρουσία και συνιστούσε αναμονή στους πιστούς και αποχή από οποιονδήποτε περισπασμό.

«Αι ημέραι πονηραί εισι» και σήμερα, δίχως καμία μεταφυσική αναφορά, ωστόσο. Ο πόλεμος της Δύσεως εναντίον της Ρωσίας του προέδρου Πούτιν, καθώς επίσης και η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, αλλά και η τάση απεξαρτήσεως από το δολάριο των χωρών που ανήκουν στην ομάδα των BRICS.

Ολα αυτά δημιουργούν επικίνδυνη ρευστότητα στην περιοχή, με την Ελλάδα να έχει επιλέξει την πλήρη εναρμόνισή της με την πολιτική των ΗΠΑ, και την Τουρκία να υποστηρίζει μεν την Ουκρανία και ταυτοχρόνως να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και η Αγκυρα ακολουθεί πολιτική «εξαγοράς του καιρού». Η Αθήνα θεωρεί πως η Τουρκία αναμένει να αρθεί η απαγόρευση από τη Γερουσία στο θέμα της προμήθειας των νέων F-16 από την Αγκυρα.

Ισχύει αυτό δίχως αμφιβολία, αλλά το «αντάλλαγμα» θα είναι πιθανότατα η εμβάθυνση της συνεργασίας στα θέματα «ήπιας πολιτικής». Περί των ουσιαστικών διαφορών ουδείς λόγος να γίνεται. Κάποιοι μπορεί να ελπίζουν σε «θαύματα».

Κάποιοι άλλοι ανησυχούν μήπως προβεί η κυβέρνηση σε απαράδεκτες παραχωρήσεις προς την Αγκυρα. Επειτα από όσα συμβαίνουν εν Ελλάδι σήμερα προέχει πλέον η ανόρθωση της χώρας από το χάος του πυρός και των νεροποντών. Εχει ο καιρός γυρίσματα…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT