90 χρόνια πριν στην «Κ»: 10 – 9 – 1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

ΔΕΘ: Εις την Θεσσαλονίκην ανοίγει σήμερον τας πύλας της η 8η Διεθνής Eκθεσις, έκθεσις των προόδων της Εθνικής Οικονομίας της χώρας εις όλους σχεδόν τους τομείς, αποτελούσα την καλυτέραν επίδειξιν των γονίμων προσπαθειών του τόπου μας όπως συναγωνισθή εις μίαν ευγενή και ειλικρινή άμιλλαν τα γειτονικά του κράτη και εμφανίζουσα με την αθρόαν συμμετοχήν των εκθετών τόσον του εσωτερικού όσον και των άλλων βαλκανικών χωρών μίαν αρκετά πιστήν εικόναν της οικονομικής και βιομηχανικής εξελίξεως ολοκλήρου της Βαλκανικής. Η εφετεινή έκθεσις, κατά κοινήν ομολογίαν των μακεδονικών συναδέλφων, υπερέβη εις πλούτον εκθεμάτων και τελειότητα εμφανίσεως τας προγενεστέρας εκθέσεις. Και ήτο φυσικόν. Η κτηθείσα πείρα, αφ’ ενός, αφ’ ετέρου δε η εδραιωθείσα πεποίθησις επί την σκοπιμότητα και την ωφελιμότητα της εμποροπανηγύρεως αυτής συνήργησαν ώστε η Εκθεσις της μακεδονικής πρωτευούσης να θεωρήται ήδη ως η αντιπροσωπευτικοτέρα της Βαλκανικής και πρότυπος διά την Ανατολήν.

ΑΪΝΣΤΑΪΝ: Εις την εφημερίδα «Ανθρωπίνη Πατρίς», ο Αϊνστάιν δημοσιεύει επιστολήν, εν τη οποία μεταξύ άλλων γράφει: «Πρό τινος χρόνου θα ηδύνατό τις να ελπίση ότι θα ήτο δυνατή η καταπολέμησις του μιλιταρισμού εις την Ευρώπην διά μιας ομαδικής ανυποταξίας. Σήμερον όμως ευρισκόμεθα υπό εντελώς διαφόρους συνθήκας. Εις το κέντρον της Ευρώπης υφίσταται εν κράτος το οποίον προπαρασκευάζει δημοσία τον πόλεμον δι’ όλων των μέσων, αι δε λατινικαί χώραι και κυρίως η Γαλλία και το Βέλγιον διατρέχουν μέγιστον κίνδυνον μη δυνάμενες να στηριχθούν αλλαχού, ειμή μόνον εις μίαν σύντονον στρατιωτικήν προπαρασκευήν».

ΠΡΟΑΓΩΓΗ: Τηλεγραφούν εξ Αβάνας ότι ο λοχίας Μπατίστα, κυριώτερος αρχηγός του στρατιωτικού συνδέσμου όστις ανέτρεψε πρό τινος τον Θεσπένδες, προήγαγεν εαυτόν εις συνταγματάρχην, όπως εξαλείψη την ανωμαλίαν ήτις υφίστατο εκ του ότι εις απλούς λοχίας είχεν αναλάβει την διοίκησιν του στρατού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT