Αναζητώντας άξιους και ικανούς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Στις προεκλογικές εκστρατείες του 2019 και του 2023 το κυβερνών κόμμα πρόβαλε με επιτυχία το επιχείρημα της επάρκειας, ικανότητας και αποτελεσματικότητας. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν την Ελλάδα.

Σ’ αυτό το μήνυμα ανταποκρίθηκε δυο φορές το εκλογικό σώμα, προσφέροντας στη Νέα Δημοκρατία δύο νίκες με ένα θριαμβευτικό για τη σημερινή εποχή ποσοστό πέριξ του 40%.

Εχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας και η ζοφερή πραγματικότητα οδηγεί ακόμη και τον καλοπροαίρετο παρατηρητή στη διαπίστωση ότι ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, πόσο μάλλον μεγάλες κρίσεις.

Κανείς δεν αμφισβητεί ούτε υποβαθμίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες καταστροφές, σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα φυσικών φαινομένων. Μια νέα κανονικότητα καθίσταται πλέον μέρος της ζωής μας και αυτό γίνεται κατανοητό ακόμη κι από κάποιους δύσπιστους σε σημαντικές χώρες, με δυσανάλογα μεγάλη συμβολή στην επιδείνωση της κρίσης. Ωστόσο, η επώδυνη αυτή πραγματικότητα δεν έχει σχέση με μια άλλη πραγματικότητα, την οργανωτική δυσλειτουργία και επιχειρησιακή ανικανότητα που παρατηρείται στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις δημόσιες υπηρεσίες, που επανειλημμένα αδυνατούν να σχεδιάσουν έγκαιρα με προληπτικές δράσεις ή να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά όταν έχουν ήδη προκύψει οι καταστροφές. Οι χιονοθύελλες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, προφανώς δεν είναι πολιτικές. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, αλλά και βραχυπρόθεσμα μέτρα, υποστηριζόμενα από την κατάλληλη και στοχευμένη χρηματοδότηση. Και όταν τα φαινόμενα χτυπούν, αν γίνονται οι σωστές ενέργειες με τον απαραίτητο συντονισμό.

Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό. Ο πρωθυπουργός μπορεί και πρέπει να εργαστεί για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού σκηνικού. Αυτό προϋποθέτει, πρώτον, την επιλογή των ικανότερων προσώπων και δεύτερον, καλύτερη συνεργασία υπουργείων, φορέων, υπηρεσιών. Η πραγματικότητα πιέζει και χρονικά. Περαιτέρω καθυστερήσεις σε έργα που στοχεύουν στην αποφυγή ή την έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών ή πλημμυρών δεν είναι ανεκτές. Το ίδιο ισχύει και για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας, για να θυμηθούμε και μια άλλη πρόσφατη καταστροφή.

Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές έριδες και εγωισμούς. Θα πρέπει να αναζητηθούν οι καλύτεροι –άξιοι, ικανοί και αποτελεσματικοί–, ανεξαρτήτως εσωκομματικών και άλλων ισορροπιών, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Οταν βρίσκεσαι σε πόλεμο, θέλεις να καλύπτει τα νώτα σου ο πιο ικανός σκοπευτής. Ολα τ’ άλλα είναι ήσσονος σημασίας.

Καθώς διανύουμε πλέον τον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, για τα κενά, τις δυσλειτουργίες και, τελικά, τις όποιες αποτυχίες, η κυβέρνηση δεν δύναται να επιρρίπτει την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Μέτρο σύγκρισης είναι η ίδια και η αποτελεσματικότητά της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT