90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 15-9-1933

52" χρόνος ανάγνωσης

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ: Θεσσαλονίκη – Η αφιχθείσα εις την πόλιν θετή θυγάτηρ του Μουσταφά Κεμάλ πασά, πριν αρχίσει την περιοδείαν της ανά τα αξιοθέατα μέρη της πόλεως, επεσκέφθη την επί της οδού Αποστόλου Παύλου 71 οικίαν του θετού πατρός της Μουσταφά Κεμάλ Πασά, όπου ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας ανετράφη, δεδομένου ότι ούτος εγεννήθη εις την Κοζάνην. Η Χανούμ, με καταφανή συγκίνησιν, εισήλθεν εις την εν λόγω οικίαν, επισκεφθείσα όλα τα διαμερίσματά της και εζήτησε πληροφορίας διά την ιστορίαν της οικίας. Σχετικώς υπεβλήθη πρότασις όπως η πατρική οικία του Κεμάλ αγορασθή υπό του ελληνικού δημοσίου και μεταβληθή εις ιστορικόν μουσείον δωρούμενον εις τον Κεμάλ.

ΣΥΜΦΩΝΟ: Αγκυρα – Την 1ην μ.μ. σήμερον εγένετο εις την μεγάλην αίθουσαν της Βιβλιοθήκης του υπουργείου Εξωτερικών η υπογραφή του ελληνοτουρκικού συμφώνου. […] Το σύμφωνον διετήρησεν εν τω συνόλω του την διατύπωσιν η οποία είχε συμφωνηθή κατά τας εν Αθήναις διεξαχθείσας σχετικάς συνομιλίας, διαφέρει δε του προγενεστέρου καθ’ ότι εκείνο μεν ήτο σύμφωνον φιλίας και ουδετερότητος, τούτο δε είνε σύμφωνον μη επιθέσεως και αμοιβαίας βοηθείας διά την εξασφάλισιν των κοινών συνόρων των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT