Να σταματήσει ο διασυρμός

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Εννέα έφοροι αρχαιοτήτων ζήτησαν να διαγραφούν από τα μητρώα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Αιτιολογούν την απόφασή τους εξηγώντας ότι το σωματείο έχει μετατραπεί σε «εργαλείο κομματικών τακτικισμών» και προβάλλουν ως επιχείρημα την «κατάσταση ετοιμορροπίας» στην οποία έχει περιέλθει το επίμαχο κτίριο της Ερμού 134. Θα μου πείτε, είναι μόλις εννιά. Ενώ όσοι συμπαρίστανται στη νυν διοίκηση είναι πολύ περισσότεροι και διαθέτουν και το προνόμιο της ποικιλίας. Σωματεία για το περιβάλλον, θεατρολόγοι, ο «Ανεξάρτητος Σύλλογος Εκδοτών» –καμία σχέση με τον εξαρτημένο–, το φιλανθρωπικό σωματείο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο κ. Λιάκος – αυτός είναι ένα σωματείο από μόνος του. «Χιλιάδες» κόσμου –στο περίπου– συγκεντρώθηκαν για να βροντοφωνάξουν προ ημερών στην εκδήλωση με θέμα «Σύνορα ανοιχτά – κτίρια ζωντανά», που έγραφε και το πανό τους. Και τώρα, για να σοβαρευτούμε. Ο ΣΕΑ είναι ένα επιστημονικό σωματείο. Η λειτουργία του δεν εξαρτάται από τη βοή του όχλου, ούτε από τις πολιτικές προτιμήσεις τής εκάστοτε διοίκησής του. Για να το πω και διαφορετικά: δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι απόψεις του ΣΕΑ για το ναυάγιο της Πύλου. Οπως και δεν μας ενδιαφέρουν οι απόψεις τους για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, εκτός κι αν αφορούν τις αρχαιότητες του τόπου. Αλήθεια, έχουν κάτι να μας πουν γι’ αυτό; Ησαν λαλίστατοι όταν προσπαθούσαν να κατεδαφίσουν το έργο του Μανόλη Κορρέ κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να «τσιμεντώσει» την Ακρόπολη. Τα επιχειρήματά τους τα αναπαρήγαγαν διάφοροι άσχετοι «ανταποκριτές» του ξένου Τύπου, πρόθυμοι να εντυπωσιάσουν το κοινό τους με τη δυσφήμηση του σημαντικότερου μνημείου μας.

Ο ΣΕΑ έχει χάσει την αξιοπιστία του ως επιστημονικό σωματείο. Μικρό το κακό, θα μου πείτε. Οσο όμως επιμένουν να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των Ελλήνων αρχαιολόγων, το κακό μεγεθύνεται. Η αρχαιολογία και όσοι την υπηρετούν είναι μια δραστηριότητα συνυφασμένη με την ύπαρξη του σύγχρονου ελληνισμού. Εχει προσφέρει πολλά και συνεχίζει να προσφέρει. Ας φροντίσουμε όμως να την προστατεύσουμε από τον διασυρμό της. Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνονται όσοι διαχειρίζονται τον ΣΕΑ, όμως οι συνέπειες της συμπεριφοράς τους ξεπερνούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Κυρίως, δε, τις προσωπικές τους αδυναμίες. Η χρήση του κτιρίου της οδού Ερμού και όσα έχουν μαθευτεί έως σήμερα για την εκμετάλλευσή του χρόνια τώρα, σου δίνουν την εντύπωση ανθρώπων που βαριούνται το έργο τους και ψάχνουν τρόπους για να διασκεδάσουν. Γιατί και η πολιτική, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται, διασκέδαση είναι. Δεν ξέρω τι θα γίνει με το κτίριο. Ελπίζω η κ. Μενδώνη να επιμείνει ώσπου να πετύχει την έξωση. Εκείνο που ξέρω είναι ότι κάπου πρέπει να σταματήσει ο διασυρμός της τέχνης του αρχαιολόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT