Ο Πηνειός πριν από 140 χρόνια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Η ιστορία διδάσκει. Στη Λάρισα, το παρελθόν είναι γεμάτο συμβάντα και διηγήσεις για τον Πηνειό και τους παραποτάμους που πλημμύριζαν, ξεχείλιζαν, έπαιρναν ζωές και απειλούσαν. Στην ιστορία έχει μείνει η μεγάλη πλημμύρα του 1883, δύο μόλις έτη μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό.

Στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας υπάρχει η ξεχωριστή στήλη του ιστοριοδίφη, συλλέκτη και ερευνητή Νίκου Παπαθεοδώρου, προσωπικότητα της Λάρισας με πολύτιμη προσφορά. Πρόσφατα παρουσιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη μέρος της συλλογής του. Σε ένα από τα τελευταία του άρθρα αναφέρεται στο 1883 και λέει ενδεικτικά πως η πρόσφατη πλημμύρα «φαίνεται ότι ομοιάζει με εκείνη του 1883». Στη Λάρισα, η Φωτοθήκη του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας συγκεντρώνει εδώ και χρόνια ιστορικό υλικό για τις πλημμύρες στην περιοχή και έχει συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες για το 1883, καθώς έχουν διασωθεί τεκμήρια και εικόνες από εκείνη την καταστροφή.

«Οσο ανασκαλεύω αυτές τις ημέρες την ιστορία των πλημμυρών του Πηνειού, τόσο καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η τωρινή πλημμύρα ομοιάζει σε πολλά με την πλημμύρα του 1883», λέει ο Νίκος Παπαθεοδώρου. «Αν μπορούσαμε να είχαμε διδαχθεί από την ιστορική αυτή διαδρομή πολλών υπερχειλίσεων του ποταμού και παίρναμε όλα αυτά τα χρόνια τα απαραίτητα μέτρα, πιστεύω ότι ο θρήνος των ημερών μας δεν θα ήταν τόσο γοερός». Χαρακτικά από την πλημμύρα του 1883 (από το Αρχείο της Φωτοθήκης Λάρισας) δείχνουν το Αλκαζάρ και τα Ταμπάκικα και στο βάθος την περιοχή προς τη Γιάννουλη, όπως είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Εσπερος». Ιδιαίτερη αξία έχει η επισήμανση του Νίκου Παπαθεοδώρου, που ξέρει κάθε πέτρα και γωνιά της περιοχής: «Αν οι ιθύνοντες εντρυφούσαν στην ιστορία των πλημμυρών του Πηνειού, ίσως όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσαν να βρουν τον τρόπο με διάφορα έργα ουσίας, να τιθασεύσουν την ορμητική ροή του, αλλά και να προστατεύσουν τις παραπήνειες περιοχές».

Οπως στις μέρες μας θαυμάζουμε τους διασώστες και μας συγκινεί η άνευ όρων αφοσίωση στον σκοπό, έτσι και τότε, πριν από 140 χρόνια, είχε μνημονευτεί η περίπτωση ενός νέου, του Διονυσίου Βερύκιου από την Ιθάκη. Είχε ριχτεί με τη βάρκα του στα νερά, και με κίνδυνο της ζωής του, κατόρθωσε να σώσει «πλέον των 600, εν οίς βρέφη και ασθενείς, ους επ’ ώμων έφερεν ίνα τοποθετήση επί της λέμβου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT