Ατιμώρητα fake news

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Είναι ενδιαφέρουσα η δίωξη της τριανταπεντάχρονης από τα Γιάννενα, που εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή στα κοινωνικά δίκτυα για να βρίσει. «Ζώα, γ@@ώ το σπίτι σας, να φεύγεις να βοηθήσεις και να βγαίνουν μόνο νεκροί. Αλλοι 100 από τον Βλοχό. Πόσες θυσίες θα κάνετε ακόμη;». έλεγε στο βίντεο κλαίγοντας η… ινφλουένσερ, φορώντας μια στρατιωτική μπλούζα.

Είναι ευτύχημα ότι αυτή τη φορά –σε αντίθεση με ό,τι έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια ή τις προάλλες στην Αρτέμιδα– οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης επαγρυπνούσαν. Το πρωί του περασμένου Σαββάτου η 35χρονη Γιαννιώτισσα συνελήφθη και εις βάρος της σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση του άρθρου 191 Ποινικού Κώδικα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η ίδια δεν το έβαλε κάτω. Μόλις αφέθηκε ελεύθερη άρχισε πάλι τα βρισίδια. «Μιλήστε, μιλήστε, γ@@ωτο, μη φοβάστε. Μιλήστε, είμαστε Ελληνες, είμαστε θρησκευόμενοι άνθρωποι. Ο,τι πληροφορίες έχετε βγάλτε τις γ@@@@@@@ς». Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι σόι θρησκευόμενος είναι κάποιος με τέτοιο λεξιλόγιο, αλλά όπως λέει και το τραγούδι «τι κρύβει μέσα το μυαλό ενός θρησκευόμενου δεν ξέρεις…».

Οι νομοθεσίες περιορισμού του λόγου είναι εκ της φύσεώς τους ευρύτατες, και μαζί με τα λίγα ξερά καίγονται περισσότερα χλωρά.

Η αλήθεια είναι ότι το άρθρο 191, όπως το συνέταξε στο γόνατο και το ψήφισε αψήφιστα τούτη η κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά ευρύ. «Οποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες (…) τιμωρείται με φυλάκιση…». Συνεπώς η τριανταπεντάχρονη –κατά πως λένε και κάποιοι δημοσιογράφοι– πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρώς. Μπορεί να μην προκάλεσε ουρές στις τράπεζες και χαμό στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά κάποιοι μπορεί να έχασαν τον ύπνο τους ακούγοντας για εκατόμβη νεκρών στον Βλοχό. Σίγουρα αυτή η ψευδής είδηση ήταν ικανή να προκαλέσει ανησυχία ή φόβο στο υπουργικό συμβούλιο, αφού οι πολίτες μπορεί να ανησυχήσουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Απ’ όπου κι αν το πιάσεις δηλαδή, η ανησυχία είναι σίγουρη και η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική. Κρίμα που δεν υπήρχε τέτοια νομοθεσία την περίοδο 2010-2015, τότε που η Πρόοδος διακινούσε τις «ειδήσεις» για τα παιδάκια που λιποθυμούσαν από την πείνα στα σχολεία. Η μισή Αριστερά θα ήταν μέσα…

Την περασμένη, όμως, εβδομάδα διακινήθηκαν κι άλλα fake news, όπως εκείνο που έλεγε ότι το νερό από το σύστημα ύδρευσης στον Βόλο είναι ασφαλές. Σύμφωνοι! Με τον κ. Αχιλλέα Μπέο δεν τα βάζει εύκολα κανείς, αλλά πάλι το ψεύδος της θρησκευόμενης με το απύλωτο στόμα μπορεί (με δεκάδες αστερίσκους) να προκαλέσει ανησυχία. Το ψεύδος του δημάρχου Βόλου μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις, δερματικές παθήσεις κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι «ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε το φράγμα Καράμπαλη για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά, εν προκειμένω ο Παλαμάς, είναι αστήριχτος και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον κόσμο. Η διακίνηση αυτών των ψεμάτων είναι πολύ επικίνδυνη γι’ αυτή την πρωτοφανή κατάσταση» (14.9.2023). Ωραία! Θα καθίσει στο σκαμνί και ο ΣΥΡΙΖΑ για την «επικίνδυνη διακίνηση ψευδών ειδήσεων»;

Φυσικά δεν εννοούμε ότι πρέπει να διωχθεί ο δήμαρχος Βόλου, ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να υπάρξει αναδρομική ποινική διαδικασία για όσους διακινούσαν fake news για τα παιδιά που λιποθυμούσαν από την πείνα. Απλώς θέλουμε να τονίσουμε τους κινδύνους από τις νομοθεσίες περιορισμού του λόγου. Κατ’ αρχήν, τέτοιες νομοθεσίες είναι εκ της φύσεώς τους ευρύτατες, και μαζί με τα λίγα ξερά καίγονται περισσότερα χλωρά. Κατά δεύτερον, η διαφορετική αντιμετώπιση των διακινητών ψευδών ειδήσεων δικαιώνει τους αναρχικούς που λένε ότι «οι νόμοι είναι σαν τα φίδια, δαγκώνουν μόνο τους ξυπόλυτους» και όχι τους «αψείς δημάρχους» ή τα «ανεύθυνα κόμματα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT