Τα προσκυνήματα ως σόου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από λίγες ημέρες, υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στη Μακρόνησο για να αποτίσει φόρο τιμής στους αριστερούς που πέρασαν από εκεί στον καιρό του εμφυλίου πολέμου και μετά, μέχρι το 1957 που έκλεισε το στρατόπεδο. Είναι ένας ιερός χώρος για την Αριστερά, που έχει ανακηρυχθεί, στο πλαίσιο της εθνικής συμφιλίωσης, ιστορικό μνημείο. Αυτή η επίσκεψη προκάλεσε τις αντιδράσεις των συνυποψηφίων του, διότι θεωρήθηκε πως ήταν μια ζαβολιά στον προεκλογικό αγώνα. Εμένα μου φάνηκε πως θύμωσαν πιο πολύ γιατί δεν το σκέφτηκαν αυτοί, αλλά τους πρόλαβε ο νεοσσός της πολιτικής. Βέβαια, ίσως και να μην είχαν ανάγκη αυτήν την επίσκεψη. Ουδείς αμφισβητεί τη μαρξιστική παιδεία τους, την αφοσίωσή τους στους αγώνες της Αριστεράς, την προσφορά τους στο κόμμα. Ο άλλος όμως στερείται τίτλων και αγωνιστικών περγαμηνών. Τους μόνους αγώνες που έδωσε, κατά δήλωσή του, ήταν στη Wall Street, όταν προσπαθούσε να αλώσει έσωθεν τον καπιταλισμό. Συνεπώς, ο άνθρωπος είχε ανάγκη αυτό το προσκύνημα. Επρεπε να κινηθεί η βελόνα του αριστερόμετρου γιατί ήταν επικίνδυνα κολλημένη και οι αντίπαλοί του ήταν πούροι μαρξιστές.

Στην πολιτική το θεαθήναι αποτελεί σημαντικό μέρος της ουσίας της. Προσκύνημα σε τόπο μαρτυρίου χωρίς κάμερες και χωρίς λογύδριο μπροστά στα κάμερες είναι ως μη γενόμενον.

Πήρε, λοιπόν, ένα δεκάμετρο φουσκωτό και, εν μέσω σφοδρών αέρηδων, κατάφερε να αποβιβαστεί στη Μακρόνησο. Οχι μόνος του. Είχε και τέσσερα άτομα τηλεοπτικό συνεργείο και έναν έμπειρο ναυτικό. Η ομάδα ήταν πλήρης. Γιατί το παν σε τέτοιου είδους προσκυνήματα είναι να σε δουν. Στην πολιτική δεν ισχύει η θεολογική άποψη να μη γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Στην πολιτική το θεαθήναι αποτελεί σημαντικό μέρος της ουσίας της. Προσκύνημα σε τόπο μαρτυρίου χωρίς κάμερες και χωρίς λογύδριο μπροστά στα κάμερες είναι ως μη γενόμενον. Ο νεαρός υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι άριστος γνώστης του παιχνιδιού της επικοινωνίας και με την επίσκεψη στη Μακρόνησο πήρε αυτά που ήθελε. Κέρδισε πολλούς πόντους στην επικαιρότητα και απευθύνθηκε στο αριστερό θυμικό των ψηφοφόρων. Ασχέτως τι του προσάπτουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, αυτός μια χαρά έκανε τη δουλειά του. Τους έπιασε στον ύπνο, τους έκανε άνω-κάτω και περιμένει σήμερα να εισπράξει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT