90 χρόνια πριν στην «Κ»…17 – 9 – 1933

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ: H ραγδαία εξέλιξις των γεγονότων της Κούβας παρουσιάζει από της μιας ημέρας εις την άλλην εκπλήξεις, όλως απροόπτους. Ενώ προ ολίγων ημερών η κατάστασις εφαίνετο οπωσδήποτε εξομαλυνθείσα διά της εκλογής του τρίτου κατά σειράν, εν διαστήματι μηνός, Προέδρου της Δημοκρατίας, καθηγητού Σαν Μαρτίν, ήδη νέα γεγονότα έρχονται να δημιουργήσουν νέας ανωμαλίας και περισσοτέρους κινδύνους διά την γαλήνην του πολυπαθούς τόπου. Και όμως, η νέα κυβέρνησις του Σαν Μαρτίν μόλις αριθμεί βίον ολίγων εικοσιτετραώρων… Είνε γνωστόν ότι εις την Κούβαν δεν έχουν μείνει ευχαριστημένα όλα τα στοιχεία εκ του σχηματισμού της κυβερνήσεως. Επί κεφαλής των δυσηρεστημένων ευρίσκεται η περίφημος νεανική οργάνωσις της «Α.Β.Γ.», η οποία ηξίωσε από την κυβέρνησιν όπως παραιτηθή, παραχωρούσα την θέσιν της εις μίαν κυβερνητικήν επιτροπήν, η οποία θα συγκεντρώνη την εύνοιαν της πλειοψηφίας του λαού. Ο Πρόεδρος εις απάντησιν απέστειλεν ένα τελεσίγραφον εις τους 300 αξιωματικούς οι οποίοι, οχυρωθέντες εντός του Εθνικού ξενοδοχείου, αρνούνται να αναγνωρίσουν την εκλογήν του και να επανέλθουν εις τας θέσεις των, εις το στράτευμα και εις το ναυτικόν.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ: Αφού επί μερικάς ημέρας ο καιρός αμφεταλαντεύθη, εισήλθεν από χθες οριστικώς εις την φθινοπωρινήν φάσιν. Ηρχισε να μυρίζη φθινόπωρον και απόδειξις τα λαίμαργα βλέμματα των διαβατών προς τας προθήκας όπου εκτίθενται όλοι οι πειρασμοί της χειμερινής αμφιέσεως. Τρανωτέρα ακόμη απόδειξις, το κατάβρεγμα των πλατειών και δρόμων που ήρχισεν φιλοστόργως ο Δήμος. Οι πρωταγωνισταί και πρωταγωνίστριαι των ποικίλων θερινών θιάσων ήρχισαν τας τιμητικάς των. Αγγέλλονται σωρηδόν δι’ εκάστην ημέραν, πράγμα που λέγει ότι «λίγα είναι τα ψωμιά» των μη εστεγασμένων θεαμάτων. Αλλως τε και οι θεαταί διά τον φόβον ενδεχομένης εξαφνικής νεροποντής κρίνουν σκοπιμώτερον να περνούν άλλως τας νυκτερινάς των ώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT